Есенно турне на Ловешкия театър в София

|
От 24 ноември до 2 декември Драматичен театър – Ловеч ще покаже на софийската публика четирите най-нови заглавия в репертоара си, създадени от март до септември 2008 г. По-рано тази години любителите на театъра от столицата имаха възможността да видят още 12 представления на ловешкия театър, но това не е изненадващото, защото този театър не само често показва постиженията си, но спектаклите му влизат в репертоара на софийски театъри. Така “Язът” от Конър Макферсън под режисурата на Иван Добчев бе в афиша на театрална работилница “Сфумато” повече от година, а от този сезон “Арт” от Ясмина Реза (дебют на режисьорът Атанас О´Махони) влиза в програмата на театър “София”.
Два от най-новите спектакли на Драматичен театър - Ловеч – Малката баба Яга и Радост за моето сърце именно ловешката публика има привилегията за види за първи път, защото първият текст е писан специално за трупата на театъра, а вторият се поставя за първи път в България на неговата новосъздадена камерна сцена. Другите два спектакъла са по класически, добре познати на българската публика текстове, но с удивително съвременно звучене. Така в Професията на г-жа Уорън, режисьорката Бина Харалампиева прави паралел с персонажите на Шоу и днешните лесно забогатели нашенци, а в Капризите на Мариана Гергана Тодева показва на преден план непреходността на чувствата, увиснали в безтегловността на нашето инертно съвремие.
Освен големият диапазон на жанрово и стилово разнообразие, в най-новите спектакли на Драматичен театър – Ловеч прави впечатление и разнообразието в режисьорската интерпретация на четиримата режисьори от различни поколения. Най-младият от тях, Младен Алексиев, с Радост за моето сърце прави третата си професионална заявка с един експериментален спектакъл, в който поставя актьорите в снимачен павилион и така въвлича зрителят в ставащото и същевременно го прави наблюдател на инсценировката, прекъсвана точно в кулминационния й момент... Българската публика познава автентичния сценичен изказ на режисьорката Гергана Тодева. В поредния й прочит на класически текст (сред нейните представления са класическите творби на Софокъл, Шекспир, Лорка, Алфред дьо Мюсе, Карло Гоци, А. Шницлер и др.) Капризите на Мариана от Алфред дьо Мюсе, тя се занимава с леността, инерцията и липсата на желание за промени в едно мини-общество. Бина Харалампиева, режисьорката на Професията на г-жа Уорън, не цели изненада с осъвременяването на действието, защото писаната преди век пиеса на Шоу е достатъчно актуална в нашето съвремие, във времето, когато лесно натрупаните пари започват да изглеждат срамни. А Светлана Атанасова, режисьорката на Малката баба Яга е много добре позната, както на ловешката публика, пред която прави дебютните се спектакли в началото на 70-те, така и на любителите на оперетите и мюзикълите. В този неин спектакъл тя отново показва майсторството си в това да изгради детско представление, в което публиката да съпреживява, коментира и научава...
Важно е да се отбележи, че юбилейния 40 сезон на Драматичен театър – Ловеч ще бъде запомнен от шестима млади творци и с техния дебют на професионална сцена. Почитателите на театъра знаят, че това е едно от малкото места в България, в които на младите и дебютиращите театрали са на особена почит. Фестивалът Дни на младите в театъра в града е единственият по рода си форум у нас, на който завършващите и току-що дипломиралите се творци показват творческите си търсения. Сред амбициозните идеи на ръководството на театъра е специална програма “Дебюти”, която ще стартира от 2009 г., но още преди официалния й старт, в четирите най-нови представления на театъра дебютират петима актьори и един сценограф. Първата актриса, усетила вълнението на първата си професионална поява пред публика е Снежина Зомер в ролята на Малката баба Яга. Същата пиеса вероятно ще остане незабравима и за младия Ивайло Димитров, от една страна, защото е първата в професионалния му стаж, а от друга заради специфичната роля, която играе той – на Куцата вещица. Вероятно не по-малко развълнувана е била и Деница Аргиропулос, която със сценографията си на Радост за моето сърце прави професионалната си заявка като театрален художник с автентичен стил. А съвсем скоро, в края на септември трима от току-що дипломиралите се студенти от НАТФИЗ “Кр. Сарафов” от класа на проф. Стефан Данаилов почувстваха радостта, отговорността и сладостта от това да са професионални актьори. Щастливи да бъдат аплодирани и почетени от ловешкия театър и публика в своите първи стъпки на сцената в Капризите на Мариана и Професията на г-жа Уорън са: София Бобчева, Борислав Веженов и Христо Терзиев.

Сцена от Професията на Госпожа Уорън. Снимка © Аксел Сомер


 

ПРОГРАМА:


 
24 ноември 2008 г.
място: театър София – голяма сцена
час: 11 и 13 часа
спектакъл: Малката баба Яга
Автор: Красимира Методиева, постановка: Светлана Атанасова, сценография и костюми: Ема Ванкова, композитор: Юли Дамянов, хореография: Нина Суванджиева
Участват: Снежина Зомер, Стоян Георгиев, Татяна Горанова, Цвятко Стоилов Катя Йочева, Нина Суванджиева, Ивайло Димитров, Христо Цанков Премиера – март 2008 г.
Награди: Награда за музика от ІХ Международен фестивал за детски театър “Вълшебната завеса” – Търговище 2008 г. за композиторът Юли Дамянов, понастоящем главен диригент на Националния музикален театър.
 
Сцена от Капризите на Марияна. Снимка © Аксел Сомер24 ноември 2008 г.
място: театър София – голяма сцена
час: 19 часа
спектакъл: Капризите на Мариана
Автор: Алфред дьо Мюсе, режисьор: Гергана Тодева, сценограф: Гергана Тодева
Участват: София Бобчева, Христо Терзиев, Борислав Веженов, Стоян Георгиев, Нина Суванджиева, Христо Цанков, Николай Чилов
Премиера – септември 2008 г.
 
26 ноември 2008 г.
място: Нов драматичен театър “Сълза и смях”
час: 19 часа
спектакъл: Професията на г-жа Уорън
Автор: Дж. Б. Шоу, постановка: Бина Харалампиева, художник: Теодора Лазарова
Участват: Слава Георгиева, София Бобчева, Ленко Гурков, Цвятко Стоилов, Христо Терзиев , Софрони Рацов
Премиера – септември 2008 г.
 
2 декември 2008 г.
място: Театрална работилница “Сфумато”
час: 19 часа
спектакъл: Радост за моето сърце
Автор: Керил Чърчил, превод: Искра Николова, режисьор: Младен Алексиев, сценограф: Деница Аргиропулос, композитор:Калин Николов, оператор: Христо Иванов, допълнително видео: Стоян Велинов
Участват: Ленко Гурков, Слава Георгиева, Катя Йочева, Цвятко Стоилов, Снежина Зомер, Кристина Иванова
С финансовата подкрепа на Американска фондация за България и с подкрепата на Регионален ресурсен център за култура „ФабриКата” и „Плади компютърс” ООД.
Премиера – юни 2008 г.
 

По материали на организаторитеКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *