Жана и Александър срещнаха и софийската публика

|
На 19 април в Младежкия театър се състоя софийската премиера на постановката на разградския Драматичен театър "Антон Страшимиров" Жана и Александър или Дон Жуан в старческия дом. Автор на пиесата е Пламен Дойнов. Режисьор е Александър Илинденов. Негова е и сценографията, която играе важна роля в този спектакъл.
Текстът на пиесата е публикуван в последния брой за 2002 г. на списание "Театър". Там го откриват и театралите от Разград, след което решават да поставят пиесата, която междувременно е номинирана за най-добър драматургичен текст за наградите на Съюза на артистите в България.
През пролетта на 2003 г. беше представена и съкратена версия от радиотеатъра на БНР, програма "Христо Ботев".
Разградската премиера беше на 12 февруари т. г. и това е първата постановка играна в новата сграда на разградския театър.
Спектакълът е селекциониран и в програмата на Националния фестивал на малките театрални форми "Враца 2004".
Музикална среда е на Красен Иванов, който използва предимно мотиви от Пиацола. Ролите се изпълняват от актьорите Мария Петрова-Енева, Александър Божанов, Мариана Бранкованова и Евгени Стефанов.
Действието се случва в един старчески дом. Но историята на Пламен Дойнов не е за старци. Не е за уморени красавици или за донжуановци по неволя - тя е история за "изкуството да желаеш Другия, да измисляш Другия, да бъдеш с Другия... Защото в цялата истерия на съществуването едно от най-възвишените занимания си остава да разучаваш езика на желанието, да не се отказваш от усилието да обичаш, дори обичта да ти е отказана докрай.", казва авторът на текста.
Според Александър Илинденов има нещо много красиво, много истинско и дълбоко завоалирано в текста на пиесата. "Беше провокация да го открия и да му дам сценичен израз, макар да се работи трудно с такъв текст, с тази поетика", споделя режисьорът.
Спектакълът е подпомогнат от Фондация за българска литература.
Надяваме се да видим отново тази пиеса на софийска сцена и повече хора да могат да се докоснат до нея. А на жителите на Разград препоръчваме да не я пропускат, докато се играе при тях.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *