Жан-Клод Кариер идва в София за Отворен клас на тема индийското кино

|
На 29 и 30 май в Народен Театър „Иван Вазов“ от 10.30 до 18.30 ч. ще се проведе 18-и кино форум Париж/София „Отворен клас” на тема: „Индия и нейното кино”.
В София пристига една от най-известните личности от света на театъра и киното – френският филмов сценарист, драматург и писател - Жан-Клод Кариер, специално за това издание на кино форума.
Това издание на кино форума е посветено на индийското кино и Индия – страната, която е най-големият производител на филми в света с повече от 800 продукции на година.

Кино форумът ще запознае публиката с филмите на Боливуд и с индийското културно наследство – неговите корени, многообразието и философските му измерения: какво представляват те, откъде идват и в какъв диалог влизат с киното и неговото съвременно измерение.

Със специалното участието на:

Марк Баланфа, доктор на история на религиите и философията, изследовател на философските традиции на Индия и на преводите на санскрит, в това число и на епоса „Махабхарата”

Мария Киран, звездата на Бхарата Натиам във Франция, традиционен индийски танц

Водещ на срещата: Шарл Тесон, кинокритик и преподавател, доцент по история и естетика на киното в Университет Париж III (Новата Сорбона)

„Отвореният клас” ще ни запознае с историята на индийското кино, филмите на различните райони на Индия, темите и стилът на филмовите ленти, цензурата, както и с музикалното кино на Индия (музика, песни и танц).

Участниците в кино форума ще говорят за явлението Боливуд и индустрията на индийското кино. В Боливуд (съчетание от Бомбай и Холивуд) всяка година се заснемат от 800 до 900 филма на диалекта „хинди” и приходите от тях далеч надминават постъпленията от чуждестранните продукции, които се показват в индийските киносалони. Този успех вече надхвърля националните, езикови и културни граници. През последните години няколко боливудски продукции се радват на голям международен отзвук.

Гостите, които идват в София за това издание на кино форума, ще разгледат и връзката между киното и индийска действителност, киното като начин за изграждане на национален мит (ценностите на една нация, традиция и съвременност), значимите обществени теми на Боливуд: религиозното напрежение, уредените бракове, индийската диаспора в чужбина (Non Resident Indian).

И още: Какво е мястото на индийската музика и използването и предназначението на танца в индийското кино.

18-то издание на “Отворения клас” ни предлага едно дълго пътуване в сърцето на един екзотичен свят, което ще ни позволи да обсъдим и съвсем други въпроси като проблема за диалектичната връзка между традиция и съвременност – безкрайна битка, която е на дневен ред в една емблематична Индия, превърнала се в една от развиващите се сили на новия световен икономически ред.

По време на кино форума ще бъдат показани откъси от филми от различните периоди на индийското кино и съвременната боливудска продукция.

И това издание на „Отворения клас” е с Вход свободен за всички ценители на Седмото изкуство!За Срещите със световното кино “Отворен клас”:

Кино форумът ни кани на едно дълго пътешествие по света, за да опознаем неговото кинематографско, културно, географско, социално и политическо разнообразие. Да бъдем любознателни, да се информираме, за да се разбираме по-добре и да се научим по-добре да общуваме – това е мисията на „Отворения клас”.

Редовните срещи “Отворен клас” са замислени и организирани от Патрик Сандрен. Тези ежегодни тематични форуми се провеждат със съдействието на френския кинокритик, доцент по кинознание в Сорбоната, писател и есеист Шарл Тесон. За участие в събитието от Франция пристигат множество известни личности и кинодейци, чиято работа е получила международно признание (режисьори, актьори, творци, критици, писатели, философи, продуценти или представители на отговорни длъжности в телевизионни канали или аудиовизуални корпорации). Те представят своята гледна точка във връзка с предизвикателствата от естетически и етичен характер, които стоят пред съвременното кино и неговите отношения със света и историята. Срещите са отворени за всички, безплатни и не са лекции, а възможност да се видят множество филми, които илюстрират и насочват нашите дебати. Влиянието на различните дисциплини, които присъстват в киното – от пластичните изкуства до социалните науки – е също така са предмет на коментари и дебати. Обширната програма ни позволява да покажем киното с цялото му богатство от изразни форми, жанрове и формати, както и да сме в течение на актуалните събития в тази област. “Отвореният клас” позволява да се открият важни произведения и автори, различни култури и практики, но също така и кинематографията на страни и континенти слабо представени в София.Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *