“Жени и вино, вино и жени” – 130 години от рождението на Кирил Христов

|
На първи юни в НДК се състоя честването на 130 години от рождението на поета Кирил Христов.
Водещ на вечерта бе журналистката Спасияна Кирилова, а вместо встъпителни слова, тя произнесе небезизвестните стихове "Жени и вино, вино и жени". Всъщност това е надсловът, под който премина поетичния празник. Организатори на честването са Фондация "Кирил и Владимир Христови", чийто председател е внучката на писателя, режисьорката Невена Христова, и Съюза на българските писатели. В Салона на изкуствата събитието се провежда в рамките на програма "Писмена".
Актьорът Иван Налбантов прочете стихотворението "Българската реч", след което Любомир Пеевски много увлекателно започна своя разказ за поета и писателя Кирил Христов. Като начало той задълбочено аналириза шестте думи от крилатата фраза "Жени и вино! вино и жени", която, според него, е събрала цяла житейска философия. "Кирил Христов никога не е бил свидетел, а участник в най-значимите събития у нас по онова време", каза Пеевски.
Кирил Генчев Христов е роден преди 130 години в Стара Загора. Учи в родния си град, в Самоков, Търново и София, а през 1895 е изпратен със стипендия от Военното министерство в Морското училище в Триест, където се запознава с творчеството на класическите и модерните италиански поети Данте, Дж. Леопарди, Дж. Кардучи, Л. Стекети и др. След едногодишен престой се завръща в България. В последствие живее в Неапол, Лайпциг, Прага. Учредител е на катедри по българистика в различни страни. Литературната му дейност започва с преводи, за пръв път публикува свое стихотворение през 1895 в сп. "Дело" (№ 9). Сътрудничи на всички литературни периодични издания. След като се свързва с кръга "Мисъл" (д-р Кръстев и П. П. Славейков), талантът му се утвърждава и адмирира. В българската литературна история Кирил Христов оставя име на тръбач на българския шовинизъм - разказват се немалко случки за това, как се е бил с известни навремето личности, дръзнали да се изкажат лошо за българите или България. Известен е сред съвременниците си като автор на множество епиграми.
От родния град на поета специално за честването бе пристигнала ученичка от училище "Кирил Христов", която изпълни пиеса за цигулка. Прозвучаха любимите на поета валсове на Шопен в превъзходното изпълнение на Антонина Донева, оперната певица Павлина Павлова изпя песен от Дворжак и ария от операта "Кармен". Прозвучаха поемите "Русалка" и "Скитник", както и песни по стихове на поета.
В момента се работи по поредставянето на радиопиеса в Българско национално радио по пиесата "Самодива".


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *