“Жизел” се завръща

|
Днес, 8 април, е премиерата на балета “Жизел” в Софийска национална опера.
Най-известното балетно произведение на композитора Адолф Адам се завръща на сцена след дългогодишно отсъствие. Спектакълът се посвещава на 100-годишнината от рождението на легендарния руски хореограф Леонид Лавровски, който за първи път пренася в България “Жизел” през 1967 година. Именно неговата редакция е използвана сега от Петър Луканов, като по този начин се запазва най-близката до оригинала версия и по отношение на музиката, и по отношение на хореографията. Специално за спектакъла, който ще остане като постоянен в репертоара на Операта, са изработени нови декори от Радостин Чомаков, които наистина радват окото на зрителите, особено като се има предвид, че обикновено сме свикнали с поостарял, поупотребен и оскъден реквизит. Нови са и костюмите, дело на Цветанка Петкова – Стойнова – едновременно съвременни и традиционни, идеално допълват щрихи към характера на героите.
“Жизел” се репетира с три различни екипа от млади изпълнители. Диригент е Борис Спасов, постановката и режисурата са на Петър Луканов.
Балетът на Адам е творба, върховно постижение в течението “Романтизъм”. Идеята за създаването й се ражда в главата на Теофил Готие, виден представител на френския романтизъм, който, впечатлен от книгата на Хайнрих Хайне “За Германия” . Заедно с опитния либретист Верноа Сен-Жорж той създава сценатия на “Жизел” в чест на балерината Карлота Гризи, която Готие не само цени като балерина, но и в която е бил влюбен. Историята разказва за младото селско момиче Жизел, влюбена в Алберт, който скоро се е появил в селцето. Лесничеят Ханс я предупреждава, че младежът е неискрен към нея и по-късно се разкрива, че Алберт е граф и скоро ще се жени за годеницата си Батилда. Жизел не може да понесе това, полудява и умира. Когато Ханс, в неутешимата си скръб, отива на гроба на Жизел, от лунните лъчи изплува сянката на Мирта, която зове на танц вилисите – девойки, починали преди сватбата си. Те увличат в своя танц младежа, който не може да се откъсне от хоровода и загива. Алберт, който също дълбоко тъгува за Жизел, идва на гроба й, се изплъзва от участта на Ханс, тъй като Жизел го спасява - обичта й му вдъхва сила и той танцува с вилисите до зазоряване, когато сенките на вилисите, Мирта и Жизел се стопяват.
Ролята на Жизел изисква не само перфектно владеене на танцовото изкуство, а и голяма доза актьорско майсторство. В България през годините в ролята са се превъплъщавали незабравими изпълнителки като Лили Берон, Любка Колчакова, Красимира Колдамова, Вера Кирова, Цвета Джумалиева, Евгения Кръстева, Павлина Гелева и много други.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *