Жоан Миро – духовният баща на съвременния авангард омагьоса софийската публика

|
Наричан от ценители „духовен баща“ на авангарда Жоан Миро успя да намери публика и в София.
Втори ден след официалното откриване на изложбата на испанския художник пред зала 6 на НДК има опашка за билети. Разбран или неразбран Миро трудно може да бъде пренебрегнат.
Съвременници сочат Миро като вдъхновител на анимационни филми и комикси. Сам той пък се определя като човек, за който реалността е по-скоро отправна точка.
Жоан Миро (по-познат на българите като Хуан Миро) е роден на 20 април 1893 година в Барселона. Родителите му не са особено въодушевени от желанието му да стане художник. Въпреки това, Миро успява да надделее и се записва в школа по живопис. Това негово своеволие го докосва до художници като Мануел Грау, Хенрих Рикар, Жоан Пратс и Лоуренс Артигас. По-късно юношеското непокорство го среща с Пабло Пикасо.
Десетилетия след това освен свързван със сюрреализма Миро бива определян като типичен средиземноморец, като неочакван, даже скандален или непокорен автор. Днес обаче платната на Жоан Миро са едни от най-скъпо продаваните в света. Маслените му картини са оценени по 2 млн. евро всяка.
Андре Бретон - водачът на сюрреалистите казва за него, че съвместява несъвместимото, разчленява дори онова, което никой не би се осмелил дори да помисли за съвместимо.
Скандалната му слава го прави един от най-продаваемите художници в корпоративния свят. Днес платната на Миро са изложени в банкови офиси на Лазурния бряг.
За разлика от доста свои съвременници Миро не е имал скандален личен живот. Което не отнема от картините му.
Във всички случаи, в рамките на Салон на изкуствата, Миро е явление, което не може да бъде подминато.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *