Жоан Миро отново в Салона на изкуствата

|
На 12 май в зала 9 на НДК се откри изложба гравюри на Жоан Миро - офорти, наречени "Серия Майорка".
Директорът на НДК Христо Друмев представи световноизвестния художник и изрази своето вълнение от факта, че Националният дворец на културата - и в частност Салонът на изкуствата - има възможността за втора поредна година да представи на ценителите творбите на гениалния творец.
Жоан Миро е световно известен с картините и скулптурите си. Но докато живее на остров Майорка, от 1957 година до края на живота си, той усилено работи върху графиката. "Серия Майорка" е завършена през пролетта на 1973 година и представя неповторимата атмосфера на острова.
Изложбата, която ще остане в НДК само до 15 май, бе открита официално от председателката на Съвета на Майорка г-жа Мария Антония Мунар и Риуторт. Тя отбеляза, че експозицията на творбите на Жоан Миро е възможност за запознаване с острова и представянето му като важен туристически център в България. Показването на офортите е и своебразен принос към 53-ия конгрес на Либералния интернационал, който се провежда в НДК. Голяма част от делгатите присъстваха на откриването, а през 2006-а година остров Майорка ще бъде домакин на следващия конгрес.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *