“Завладей българите!” на Адриан Лазаровски с нагрaда за дебют от “Еврокон 2010”

|
Триумфалният ход на хумористичния трилър “Завладей българите!” на Адриан Лазаровски продължава. За осемте месеца от публикуването му романът не само е пред изчерпване на тиража си, но и вече получи три престижни награди, третата от която е съвсем прясна. Българският фантаст получи поощрителна награда за обещаващ дебют на европейския фестивал на фантастиката Еврокон 2010 г.
Журито е оценило по достойнство фантастичната пародия на Лазаровски "Завладей българите!", в която извънземни нашественици се сблъскват с родните мутри.
Тазгодишният Еврокон, провел се в Полша и Чехия, раздаде награди за успешни дебютни произведения и на Карина Шаинян (Руссия), Наталия Щерба (Украйна), Тамаш Сепреги (Унгария), Михал Иван (Словакия), Лучана Бриндуза Гросу (Румъния), Мачией Гузек (Полша). За най-добър европейски автор бе определен Стивън Бакстър (Великобритания).


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

„Завладей българите!” на Адриан Лазаровски получи награда за най-добра българска фантастика на годината

|
Хумористичният трилър на Адриан Лазаровски спечели приза за български роман на 2009 г. на тазгодишната церемония по връчване на наградите на Националния клуб за фентъзи и хорър. Мероприятието се проведе в Дома на културата „Средец” и по традиция събра множество почитатели на фантастичния жанр.
Самите награди (за най-добра книга, най-добро издателство, най-голям хит и т.н.) се връчват за девети пореден път. Напомняме, че това е втората награда, която НКФХ връчва на Лазаровски – преди две години той бе отличен за превода си на „Възкресителят” на Х. Ф. Лъвкрафт.

Тазгодишният призьор - „Завладей българите!” – излезе само преди месец и половина, а вече се нареди сред най-продаваните български заглавия. Предстои втори тираж, както и продължение на шеметната история за Жорко Филиев-Гладния и брат му Гасил Филиев, братята Маргарини - Големия и Малкия Маргарин, Антониано Милтениани-Човката, Пацо Парцуцата от ПИС-2 и, разбира се, легендарния поп-фолк идол Литю Лайнера. Лазаровски дори записа две от култовите парчета на своя герой, цитирани многократно в романа. Посветеното на емблематичния за родния ъндърграунд побой в „Дескрим” - „Аре, борци!” - може да се чуе тук, а трогателната изповед на родните мутрафони – „Панелка с Ферари” – тук.

Така социалната гротеска и пародията на чалгираното ни общество придобива не само литературни, но и музикални измерения. Приятно слушане!


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *