Загръщане с думи

|
Две дебютантки бяха представени на 25 март (Благовещение) в столичната галерия "Дебют".
В препълнената с публика галерия беше представен сборникът с разкази на Тодора Радева "Седем начина да увиеш сари около тялото" и изложбата на Мила Попнеделева-Генова "Да се загърнеш с думи" - калиграфия, текстил по разказите от книгата. Стените бяха целите обкичени с шалове, а в единия ъгъл на малката зала джаз трио, водено от Венци Благоев (тромпет) и Митко Шанов (контрабас) създаваше настроение. Правеше впечатление, че докато свиреше Венци Благоев гледаше и разгръщаше книгата сякаш това е нотен текст...
Тодора Радева, Мила Попнеделева и Мирела Иванова (вдясно). Снимка © Мартин МитовМирела Иванова, редактор на сборника с разкази, сподели: "Съвсем заслужено книгата и обгръщащите я шалове се посрещат с възторг. Ще си призная, че и аз съм пристрастна към това добро начало, донякъде се и гордея да бъда скромен съучастник в него... Литературата не търпи празно място, осезаемо липсваше една прецизна, изящна, нюансирана, сложна в значенията си и едновременно внушаваща лекота проза написана от жена... Познанието, опитът и културата тук присъстват много деликатно, артистично се разхождат на пръсти и се усмихват скептично иззад думите, но не се натрапват, не отегчават. Всичко останало насъщно необходимо за един запомнящ се разказ също е налице - увличащ сюжет, верен психологически усет, дълбочина, дори неочаквано за толкова млад автор изграден стил."
Тодора Радева благодари на Мирела Иванова за подкрепата и насърчението, на издателката и спонсорите, на приятелите и семейството, на Мила Попнеделева-Генова за рисунките, след прочете един от разказите в книгата - Люляци през есента".
В края на вечерта поздравления за книгата и изложбата поднесе и г-жа Мария Ландова, директорка на Национално училище за изящни изкуства, в чиято сграда е галерия "Дебют".
 
"Седем начина да увиеш сари около тялото" можете да закупите от книжарница "Български книжици"!


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *