Задочни репортажи за литературното наследство на Георги Марков

|
Издателство „Сиела” ви кани на публична дискусия,  „задочен” поглед  над творчеството на един от най-изявените български публицисти и писатели от втората половина на XX век! Да се опитаме да разкажем всичко това отново, защото някому някой ден може да е нужно.

1За журналиста Георги Марков е говорено и ще се говори. Неговите „задочни” репортажи продължават да бъдат болезнено огледало на една „задочна” България четири десетилетия по-късно.

Личността и творецът Георги Марков обаче остават в сянката на политическия дискурс. Театрален и филмов сценарист, Марков е автор и на редица новели, пиеси, разкази, романи и есета, много от които забранявани от властимащите след 1945 г. Първата му литературна творба – разказът „Рекордьорът на уиски“, е публикувана във в-к „Народна младеж“ през 1951 г. Произведението, което прави публициста известен за широката общественост, идва 11 години по-късно: романът „Мъже“ (1962), който печели наградата за най-добър роман на годината в България. Изключително талантливият Марков създава конкретна, достъпна проза, изчистена от академичен жаргон или абстракция. Сборниците с разкази и новели „Портрет на моя двойник“ (1966 г.) и „Жените на Варшава“ (1968 г.) са върхови постижения на българската белетристика. Едноименните новели са сред най-доброто, сътворено от писателя, и имат запазено място не само в родната, но и в европейската модерна проза.

За „този“ и „онзи“ живот, за най-фините инструменти на словото – издателство „Сиела” ви кани на публична дискусия, посветена на Георги Марков твореца, Георги Марков човека.

В разговора ще участват журналистът, писател и биограф на Георги Марков Димитър Кенаров, писателят Димитър Бочев, режисьорът Дочо Боджаков, проф. дфн Инна Пелева. Модератор е критикът и писател Ангел Игов.

Очакваме ви от 18:30 ч. на 23 март 2017 г., Нова конферентна зала, Софийски университет.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *