Закодираното слово на Едуард Пенков

|
Бургас през лятото не е само море, плаж и безгрижни летовници. Той е и място, където изкуството намира своя пристан, за да бъде видяно от повече хора.
Художникът Едуард Пенков е избрал морския град и галерия “Неси”, за да представи цялостна самостоятелна колекция от уникални екслибриси - закодирано слово в черно и бяло. Досега той е участвал е в общите изложби “Приятели на морето” и в пленерите на графичната база в Бургас, а също и на международни изложби в Япония, Турция и Китай, където миниатюрите са високо ценени.
Художникът е перфектен в офорта и е един от малцината у нас, които работят в областта на екслибриса. Самият екслибрис не допуска художници дилетанти или просто небрежно любопитство - авторът трябва да има широка култура, познания в различни области на знанието и невероятна фантазия. В своята творба той вгражда орнаментиката на замисъла, формите на буквите, съвместява изчистеността на графичния изказ в миниатюра, преплита текст и образ, вгражда своето усещане за оригиналността на концепцията, артистичността и майсторството на изпълнение.
Еклибрисът не е просто декоративен знак за книга, не е винетка, орнамент, илюстрация, хералдичен знак или фамилен вензел. Той е знак на хората със специално отношение към книгата. За тези, за които тя не е вещ, а произведение на изкуството. Екслибрисът представя нейната завършеност, без да доминира и да се натрапва. От тук идва и изискването да бъде лаконичен, изчистен и същевременно да говори много.
Екслибрисите на Пенков са изпълнени с митология, история, подбрана литература. Изобилие от женски форми, фолклорна тематика, населена със странни причудливи същества. Минало, настояще и бъдеще се сливат. Фантастични проекции в историческото начало на легендите и митовете, сюреализъм в подхода на изразните средства. “Минотавър”, “Ерос”, “Трите грации”, “Фрина”, “Естеството на нещата”, “Рог на изобилието” въздействат като визуален мисловен текст. Самият художник споделя: “Графиките ми не са просто цитат на митологията, а са съотнесени към съвремието мои възприятия.”
По думите му женското присъствие е неизбежно, то е двигателната сила за процеса в света.
В наши дни екслибрисите все повече се отдалечават от първоначалното си предназначение и се превръщат в обект на колекциониране и обмен. За това е радостен фактът, че тази изложба показа възраждането на този вид изкуство.
Бургас е градът на двама от най-добрите художници от последните години, работили в областта на екслибриса - Николай Янакиев и Димо Колибаров. Откупките от изложбата са показател, че и Едуард Пенков плува уверено в тези води. Изложбата ще бъде открита до 23 юли в галерия “Неси”.
 

Соня КехлибареваКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *