“Законът” от Владимир Зарев вече по книжарниците

|
По книжарниците вече може да се намери романът „Законът” - последната част от знаковата белетристична трилогия на Владимир Зарев „Битието”, „Изходът”, „Законът” – една наистина епична сага, разказваща сложната и драматична съдба на типичен, разпадащ се в своето социално развитие български род, който всъщност олицетворява модерното ни историческо битие, националната ни история през последните сто и двадесет години.
Действието на „Битието” се развива във Видин и София, започва в далечната 1890 и завършва на 9 септември 1944 година. „Изходът” проследява времето на социализма, той „се открива” от 9.09.1944 и завършва в 1986 година (макар и претърпели по две издания с огромен тираж в осемдесетте години на миналия век, тези романи бяха отпечатани в издателство „Сиела”).
Действието в „Законът” започва през 1986 година, проследява перестройката на Горбачов с цялата й противоречивост, съдбовните събития, които преобръщат и преосмислят националната ни история в края на 1989 година и разказва времето до влизането на България в Европейския съюз. Време сложно и нееднозначно, в което бе възвърната свободата на личността, следователно правото на уникалност в човешкия живот, но в което беше унищожена ценностната система на българина и като единствена възможна перспектива бяха приети парите, безскруполността и човешкия егоизъм. Чрез заплетените конфликти и ярките човешки съдби в „Законът” са описани голяма част от ония механизми, по които беше разграбена и обезкръвена България и така бе обезсмислен труда на няколко поколения българи, а също и начина, по който бившата партийна номенклатура и свързаните с нея органи на Службите успяха да превърнат изгубената си политическа власт в икономическа власт. Основни герои в романа са третото поколение от Вълчевския род (Христо, Йордан, Десислава Вълчеви, Крум Крумов Марийкин), но умело и интригуващо авторът доразплита съдбите н на старото, прокълнато от историята поколение (Асен, Александър, Емилия Вълчеви, на Гошо Пантов и Крум Марийкин). Тук отново се поставя и философски доразвива любимия за Зарев и основополагащ проблем за властта, за неговата неразрешимост по простата причина, че дори в най-демократичното общество тези които притежават властта са в малцинство по отношение на тези над които се упражнява същата тази власт.
За разлика от „Битието” и „Изходът” (тези две части бяха по-скоро редактирани и осъвременени от автора), романът „Законът” е изцяло нов, автентичен и написан в последните години текст. Според професор Михаил Неделчев „Законът” е събитиен, подкупващо интересен, многопластов, сразяващо мощен роман, който притежава всички качества на знаковата книга на Владимир Зарев „Разруха” и най-вероятно ще има същата щастлива съдба.
 

По материали на издателство "Сиела"Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *