Заповядайте в Сатирата – сезонът започва!

|
След ползотворна ваканция (която включваше и три различни представления на Празниците на изкуствата Аполония 2004) Сатиричният театър отново отваря врати за любителите на театралното изкуство.
На първи октомври зрителите ще могат да видят отново постановката "Клетка за сестрички", която неизменно пълни салоните, независимо дали са в София или в Созопол. "Словеса" отрази премиерата й още през пролетта. Но тези, които така и досега не са успели да я видят ще имат тази възможност на 1 и 17 октомври на Голямата сцена на Държавен сатиричен театър "Алеко Константинов".
За тези, които пропуснаха националното турне на Сатирата с постановката на Рашко Младенов по текстове на Попов, Кръстев и Вешим "Виж ми окото" – вариетето продължава да работи! Заповядайте на 3 октомври (а може и на 24-ти), отново на Голямата сцена, за да видите почти пълният състав на театъра, незабравимите му балерини ("капки роса, крехки дробчета"), музикантите му ("виртуози на пицикатото, издържат на алкохол всякакъв"), певицата ("славей първо качество", че и красива при това), фокусниците – "същински магьосници", комиците – те не подлежат на описание, вие си ги знаете.
Първата истинска премиера е на 12 октомври с предизвикващото копнеж заглавие "Да убиеш премиер". Но Емил Андреев (автор на пиесата) няма предвид сегашния ни министър-председател. Пиесата е за смешно-тъжния ни живот в началото на ХХI в. Авторът иронично я нарича "миракъл" по подобие на средновековните спектакли-чудо, тъй като той все повече се убеждава, че България, барабар с Европа и целокупното човечеството, навлиза в един нов и чуден етап от своето развитие – технологичния феодализъм, известен още и като епохата на корпоративността. Именно в това бурно и все по-усложняващо се време живее и се опитва да сътвори същинско чудо героят на пиесата, българинът Серафим Йонин от село Реплянá, Белоградчишко. Той е стар ерген и скорошен пенсионер, бивш учител по музика – добър по душа и дълбоко страдащ поради непосилния живот както на своите съселяни, така и на своя многострадален народ. Обладан от алтруистичен порив, Серафим се обръща за помощ към Дявола – дано той поне помогне на бедните българи, които не спират да търпят бремето на престъпността. И ето, че като по чудо пред Серафим застава самият Сатанаил, който му дава необикновена сила. Какво ще направи с получената сила кроткият пенсионер от село Реплянá? Ще помогне ли той на своя народ или в желанието си да убие своя премиер, той няма да навреди още повече? На помощ му се притичат неговите съселяни, които се превръщат в изкупителни жертви на разяждащия го гняв. Ала за разлика от живота, на сцената има щастлив край и той идва с божествения старец бай Димитър Най Обичам, който извършва великата магия на пречистването и на прераждането в добро.
Режисьорът Светлозар Гагов е избрал за главната роля Стефан Мавродиев. а останалите участници са Астор, Асен Блатечки, Диян Мачев, Стефан Рядков, Красимир Радков, Невена Бозукова, Георги Керменски, Алексей Кожухаров.
На следващия ден, 13 октомври, в Сатиричния театър ще гостува Тодор Колев с новия си моноспектакъл "Назад към културата".
Последната премиера за месеца е "Икар от ж.к. Люлин" от Зиях Соколович, сценичната адаптация и режисура е на Съни Сънински. Той и главен участник. Но за нея по-късно, представлението е чак на 25 октомври...
Сцена от БиФем. Снимка © Иво ХаджимишевМеждувременно можете да видите и удивителния проект "БиФем" на Людмила Петрушевска (постановка Григор Антонов), "Евроспорт" от Дьорд Шпиро (постановка Бина Харалампиева), постановките с режисьор Иржи Менцел "Мнимият болен" (по Молиер), "Вечеря за тъпаци" (по Франсис Вебер), "Още веднъж отзад" (по Майкъл Фрейн), Стоянка Мутафова бременна в "Шокова терапия" от Кръстев, Попов и Вешим (постановка Рашко Младенов) и други не по-малко смешни представления.
 
Пълната програма на Сатиричния театър за месец октомври е на адрес: www.slovo.bg/satirata. Заповядайте!


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *