Заповядайте в Созопол от 1-ви септември!

|
На 18 август в БТА се състоя прес­конфе­ренция по повод предстоящия юбилеен фестивал Аполония. Първите Празници на изкуствата Аполония в Созопол се състояха преди 20 години, през 1984-та.
В пресконференцията участваха проф. Димо Димов, председател на Фондация “Аполония”, основател на Аполония, в момента посланик на България в Кралство Дания, Маргарита Димитрова, изпълнителен директор на Фондация “Аполония”, артистичен директор на Празниците на изкуствата Аполония, Пламен Джуров, ръководител на камерния ансамбъл Софийски солисти, Рашко Младенов, директор на Държавния сатиричен театър “Алеко Константинов”, Севда Шишманова, член на УС на БНТ и Георги Къркеланов, актьор и режисьор.
Проф. Димов сподели, че винаги, когато са го питали защо Аполония е постигнал такъв успех е подчертавал, че първоначалната идея да направят такъв фестивал в Созопол е именно в това, хората да се откъснат от ежедневието, да се разтоварят, да бъдат готови да възприемат изкуство, да си почиват, и, най-важното, да общуват помежду си. “Навремето, когато започнахме фестивала, избрахме такава формула, такава структура, която е много витална, много стабилна, програмата се обновява, артистите – също. Има поколения които идват на Аполония, както сред артистите, така и сред публиката, които знаят какво е фестивалът и очакват през годината това преживяване.”
“Програмата тази година е много особена, сподели Маргарита Димитрова. Никога не сме събирали толкова много известни български звезди на едно място, в един и същ фестивал, никога не сме имали толкова много чуждо присъствие, както тази година.”
Програмата на Аполония отдавна е представена на сайта на Фондацията. Изненадата на пресконференцията беше специално направена торта с логото за 20-тата годишнина, която накрая беше нарязана и поднесена на присъстващите журналисти.
Севда Шишманова сподели, че това е десета поредна година в която Българската национална телевизия работи пряко с Фондация “Аполония”. Тази година телевизията е и съорганизатор на Празниците на изкуствата. Откриването и закриването на фестивала ще бъдат излъчвани пряко по Канал 1. Останалите събития ще се излъчват на запис, както по Канал 1, така и по канал България. Всеки ден ще има дневници на фестивала, така че хората, които няма да могат да присъстват в Созопол, ще имат възможност да видят част от случващото се там, ще има и архивни кадри от предишни Аполонии в рамките на 2-3 минути всеки ден. За пръв път тази година Празниците на изкуствата в Созопол се рекламират и по Евровизия.
Георги Къркеланов разказа за предстоящото представление “Имало едно време” (7 септември) по текст на едно сказание на Николай Райнов. Пиесата е била наградена на първия драматургичен конкурс през 1923 г. След това то потъва в забвение и едва сега ще има възможност да срещне своята публика.
Рашко Младенов, постановчик на откриването и закриването на фестивала, разказа спомени за първите Аполония и за известните на времето улични актьори в Созопол, наричани на негово име “рашковци”.
Пламен Джуров разказа за програмата на предстоящия концерт на Софийски солисти (10 септември).
В края на пресконференцията бяха оповестени и новите условия за акредитация на журналистите на юбилейната Аполония – това ще става с писмо от ръководството на съответната медиа до Фондация “Аполония” плюс заплащане на такса от 50 лв. Освен това от редакция може да бъдат акредитирани до 2-ма човека – един пишещ и един снимащ репортер.
 
Програмата на фестивала можете да видите на адрес apollonia.dir.bg


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *