Запознайте се: Любомир Янев в Софийска градска художествена галерия

|
На 28 февруари от 18.00 ч. в Софийска градска художествена галерия ще бъде открита изложбата "Запознайте се: Любомир Янев", която ще продължи до 3 април 2011 г. Куратор е Диана Попова. Изложбата е посветена на 60-годишнината от рождението на Любомир Янев (1951-2004). Представени са различните етапи и посоки на неговото творчество чрез графики, рисунки, илюстрации и триизмерни обекти.

Завършил „Илюстрация” в Художествената академия в София през 1975 година, Любомир Янев участва в десетки изложби в България и чужбина. Произведенията му се открояват с изящния си рисунък, с отличното владеене на различни графични техники, със специфичния реално-фантазен свят в композициите и дори в портретите. Експериментира и с триизмерните форми, използвайки като основа също графиката – тя се развива в пространството, изгражда обеми, а металните офортни плочи се превръщат в обков на дървен кръст например и придобиват нов символичен смисъл.
Любомир Янев. Моят познат прилича на Дъстин Хофман (1987)Дали защото в последните 20-ина години от живота си Любомир Янев се оттегля в с. Стефаново, Ловешко, или заради трусовете в обществото, включително в областта на културата, в годините на прехода, творчеството на този забележителен художник отпада от вниманието както на публиката, така и на изследователите на българското изкуство.

„Празна работа е славата. Или си направил нещо, или се заличаваш. Може два века да те забравят и после да те открият” – казва художникът в интервю във в. Фактор през 2001 г.

Изложбата, която преоткрива творчеството на Любомир Янев за съвременната публика, представя творби от СГХГ, НХГ, ХГ Ловеч, както и от частни колекции. Тя се осъществи с активното съдействие на сина на художника – Борис Янев, на Костадин Костадинов, Екатерина Гетова, на ученици и приятели на Любомир Янев в София и Ловеч.


Любомир Янев – Мешков е роден на 21 май 1951 в София. През 1975 завършва Художествената академия в София, специалност „Илюстрация”. От 1986 живее и работи в с. Старо Стефаново, Ловешко. Умира на 11 април 2004.
Участва в общи художествени изложби и международни биеналета на графиката в България и чужбина, в кураторски изложби и акции в София и Пловдив, в представителни изяви на българското изкуство в Европа, Америка, Азия и Африка. Правил е самостоятелни изложби в София, Силистра, Ловеч, а също в Полша и Германия. Награди: Диплом за илюстрация – София (1978), ІІІ награда за графика – София (1980), І награда за графика – ОХИ Шумен (1981), Награда за рисунка – Нюрнберг, Германия (1985), Награда за рисунка – Риека, Югославия (1986) и др. Негови творби притежават НХГ, СГХГ, други музеи, галерии и частни колекции в България и чужбина.
 

По материали на СГХГКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *