Започва Десетият Салон на изкуства в НДК

|
На 5 май в кафе Мати в НДК се състоя пресконференци по повод предстоящото издание на Салона на изкуствата.
Пресконференцията водеха Христо Друмев - директор на НДК и Петър Първанов - шеф на Салона на изкуствата. Словесният слоган на тазгодишното издание на Салона е “20 : Европа : 21”.
За десети пореден път в деня на църковния празник на Св. св. Кирил и Методий Националният дворец на културата ще отвари вратите на своя Салон на изкуствата – многожанров международен фестивал с широк репертоарен обхват. Откриването ще е на 11 май (сряда) в зала 6, с изложбата “Българската икона”. Над шестдесет образци от периода 15-19 век, от различни региони, стилове и видове са подбрани от колекцията на Националния музей за българско изобразително изкуство – Крипта на храм “Св. Ал. Невски”. Само няколко от тях са показвани пред широката публика. Камерният хор “Йоан Кукузел – Ангелогластният” и цялостната обстановка ще ни въведат в атмосферата на времето. Входът за изложбата през целия период (до 21 май) ще е безплатен.
Литературните прояви започват с първия тираж разноцветни листовки от V-я фестивал на поезията “Лирика 2005”. Премиерата на изданието ще е на 7 юни в зала 7 от 18 часа.
Програмата “Живата съкровищница” включва музикално-танцови спектакли на фолклорен ансамбъл “Тракия”, на северняшки ансамбъл “Плевен”, на ансамбъл за народни песни и танци “Шумен”.
Новият фестивал “Джаз +” гостува на Десети Салон на изкуствата с норвежкото Торд Густафсен трио (9 май, зала България); безспорния крал на бас китарата Стенли Кларк (10 май, зала 1), работил с Чик Кърия, многократен носител на Грами и Еми, автор на филмова музика; холандската група “Зуко 103” (11 май, зала 1) - с уникална амалгама от тропически ритми и електроника, от бразилски поп и европейски денс.
Като продължение от миналогодишния успех на изложбата на Жоан Миро специално гостува серията “Майорка” от 18 офорта на великия каталонец (от 12 до 15 май, зала 9).
От 13 май до 5 юни най-добрите репортажни снимки, направени през 2004 г. се представят в Мраморното фоайе в най-популярната пътуваща изложба World Press Photo – конкурс в десет категории за фотожурналистика.
Във връзка с Деня на Европа и 60 годишнината от края на Втората световна война Евро Филм Фест (10-ти Фестивал на европейските копродукции) започва на 6 май в кино Люмиер, в обновен вид: за първи път конкурс, фокусна страна – Украйна, документално кино, с паралелни програми в БНФ, кино Арена, “Център”, Дом на киното и в Севлиево.
Извън територията на НДК, но в рамките на Салона на изкуствата е и изложбата “100 години списание “Художник” (в РКИЦ ) и първото представление от международния фестивал “Театър в куфар” на танцовата трупа “Кронос” – Италия, със спектакъла “Градината на разума”, вдъхновен от поезията на Емили дикинсън (в Театър Българска армия).
Определящи акценти на тазгодишния Салон на изкуствата са споменатите по-горе изложби, концертът на Хосе Карерас (на 28 май), изложбата “9+1” (девет художници от Баден Вюртемберг и един българин), колоквиума на тема “Съвременни тенденции в европейското изкуство” и честването на 100-годишнината на списание “Художник”
На 31 май в зала 1 на НДК ще гостува и Варненската опера със спектакъла “Аида” от Верди.
Фестивалът ще приключи на 12 юни, по-рано от обикновено заради предстоящите парламентарни избори.
Цялата програма на фестивала можете да видите на адрес www.ndk.bg, а “Словеса” ще се постараят да ви информират редовно за случващото


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *