Започва Коледният панаир на книгата, вижте пълната културна програма

|
Плакат за панаираСофийският международен панаир на книгата ще бъде официално открит на 10 декември от 11 часа от столичния кмет г-жа Йорданка Фандъкова.

Почетен гост на панаира е град Москва, който ще бъде представен с уникален щанд и отделна сцена, посветена на московската култура.  Всеки ден, от вторник до неделя,  Централно фоайе на НДК ще бъде място за най-разнообразни събития  – кръгли маси, срещи с автограф, презентации на книги, прожекции на най-нови детски анимационни филми, видео лекции по руска литература, майсторски клас по писане на приказки, конкурс за детски илюстрации и много други.

От 10-ти до 15-ти декември посетилите в НДК ще се запознаят отблизо и  с литературата и културата на  Норвегия, Финландия, Швеция, Чехия, Унгария, Иран, Китай.

Сцената на културната програма (литературен кът) на СМПК ще бъде разположена на 3 етаж, дясно крило. Специално за панаира пристига г-н Карел Бартак от Генерална дирекция „Образование и култура“ на ЕК, който ще представи подпрограма „Култура“ по програма „Творческа Европа“.

Асоциация „Българска книга“, съвместно с Асоциация за Развитие на София и и фонд „13 века България“ представят на 10-ти декември дискусия на тема „София: Толкова близо, толкова далече“. В дискусия ще участват съвременни български художници от чужбина.

На 11 декември в 20 часа ще станат известни носителите на годишната награда на АБК „Златен лъв“. Наградата се връчва в две категории:

  1. За най-добър издателски проект –присъжда се от експертно жури за книга или поредица от книги с оригинален замисъл или с приносен характер за българската култура, които се отличават с добро полиграфическо изпълнение.

  2. За издателски проект с най-голяма обществена значимост – присъжда се за книга или поредица от книги, които разглеждат важни за обществото проблеми и са предизвикали широк обществен и медиен интерес. В номинирането и определянето на наградата участват журналисти, които отразяват книжния сектор


В рамките на Софийския международен панаир ще се проведе и първият Софийски международен литературен фестивал.  Идеята е Фестивалът да се провежда ежегодно и да се превърне в най-представителния литературен форум у нас, събиращ автори от всички страни. Всяка година международното участие в събитието ще има различен регионален акцент. За първото издание на фокус са Балканите.

Мраморно фоайе в Националния дворец на културата се превръща в  литературна сцена  за писатели, преводачи, читатели от 8 балкански държави – България, Румъния, Сърбия, Босна и Херцеговина, Словения, Хърватия, Македония, Гърция. Те ще демонстрират, че за  литературата не съществуват граници. Специално за фестивала в София пристигат Михайло Пантич (Сърбия), Анте Томич (Хърватско), Дан Лунгу (Румъния),  Владимир Арсениевич (Сърбия), Алеш Дебеляк (Словения), Ненад Величкович (Босна и Херцеговина), Гоце Смилевски (Македония), Димитрис Нолас (Гърция). За участие във фестивала идват и живеещите в чужбина български писатели Захари Карабашлиев, Мирослав Пенков, Капка Касабова.

 СОФИЙСКИ МЕЖДУНАРОДЕН ПАНАИР НА КНИГАТА 


Културна програма 


10.12.2013 (вторник)


11:00  

Централно фоайе на НДК

Официално откриване на Софийския международен панаир на книгата и Софийския международен литературен фестивал от г-жа Йорданка Фандъкова - кмет на София

11:30  

Щанд на Почетния гост - Москва

Официално откриване на щанда на Москва с приветствена реч на Посланика на Руската Федерация в Република България – Юрий Николаевич Исаков

13:00 - 14:00

Щанд на Почетния гост – Москва

Среща с автограф с писателката Наталия Соколовская   

13:00 - 15:00 

Сцена, ет. 3

Дискусия на тема: „София: Толкова близо, толкова далече“

Участници в дискусията са съвременни български художници от чужбина, включени в изложбата „Толкова близо, толкова далече”, ІІ част и представители на артистични и академични  среди в София. В този глобализиран контекст и конкурентна среда на предлагане на културен продукт, София трябва да изгражда собствена физиономия и да намира своята ниша в региона, която да развива максимално добре и по този начин да се позиционира и на европейската културна карта. Как ще постигнем това и какви са предизвикателствата, са само част от темите, които ще бъдат обсъдени на дискусията. Представят НДФ "13 века България", Асоциация за развитие на София и Асоциация "Българска книга"

15:00 - 16:00

Сцена, ет. 3

Презентация на албум – монография „Златю Бояджиев”, с автор – проф. Димитър Аврамов.

В тази книга се срещат две големи фигури на европейската култура на XX век: Златю Бояджиев и Димитър Аврамов. Тя е блестяща повест и задълбочен анализ на живота на великия български художник и същевременно първата монография, представяща изцяло неговото творчество чрез най-забележителните му произведения.

В представянето ще вземат участие: Мария Аврамова, Албена Бояджиева, арх. Стефан Добрев, проф. Божидар Кунчев и други.

Представя издателство „Стефан Добрев“ 

14:00 - 15:00 

Щанд на Почетния гост – Москва

Презентация на книгите на Издателската програма на Правителството на Москва

15:00 - 17:00

Щанд на Почетния гост – Москва

Презентация на проекта „Руснаци на Балканите“ и прожекция на най-новите детски руски анимационни филми в рамките на проекта: „Зеленые зубы“ (режисьор – С.Андриянова, студия „Пчела“, 2012), „Метель“ (режисьор – М. Муат, студия „Пчела“, 2012), „Моя мама самолет“ (режисьор – Ю. Аронова, студия „Пчела“, 2012), „Непечальная история“ (режисьор – М.Муат, студия „Пчела“, 2009), „Он и она“ (режисьор – М.Муат, студия „Пчела“, 2008), „Перелетная“ (режисьор – В.Мякишева, студия „Пчела“, 2012), „Пересвет и Осляба“ (режисьор – С. Подивилов, издателството на Московска Патриаршия, кинокомпания „Рассвет“, кинокомпания „Избор“, 2010)

16:00 - 17:00 

Сцена, ет. 3

Премиера на сборника с разкази и притчи „Триада“ на Станчо Пенчев

„Станчо Пенчев е от рядката порода на тихите майстори. Той не бие тъпана за щяло и нещяло. Но тъкмо трудът на тези майстори населява с домове и уют обиталището на българската литература“ - казва Деян Енев за писателя. Литератор: д-р Йордан Ефтимов.

Представя издателство „Ерго“ 

17:00 - 18:00 

Сцена, ет. 3

Литературно четене: Маркета Хейкалова

Маркета Хейкалова е чешка авторка на романи и литература на факта и преводачка от фински и руски. Член е на съвета на международния ПЕН клуб и заместник-председател на чешката му централа. През 2013 г. издателство „Ерго“ издава на български език книгата ѝ „Доказателства за нейния живот“ в превод на Маргарита Кюркчиева.

Представя Чешкият център 

18:00 - 19:00 

Сцена, ет. 3

Представяне на стихосбирката на Габор Дюкич с участието на автора Габор Дюкич и преводачката Стефка Хрусанова. Модератор: Марин Бодаков, литературен критик

Представя Унгарският културен институт 

18:30  

Щанд на издателство „Жанет 45“, № 326

Среща с автограф с Милен Русков, чийто роман „Възвишение“ спечели националната награда „Елиас Канети“ и в момента завладява театралните сцени

Представя издателство „Жанет 45“ 

18:30

Клуб Студио 5, НДК

„Литературна танго вечер“

От 18:30 до 20:00 започва прожекция на филм за поета и автор на текстове на танго Омеро Манси, от 20:00 до 21:00 представяне на книгата на Капка Касабова, „12 минути любов“, а от 21:00 танго парти с танци и четене на танго поезия.

Представя издателство „Сиела“ 

19:00 - 20:00 

Сцена, ет. 3

Представяне на книгата „Могилата“ от Калофер Русев

Познатите от първите три романа герои - полицейският инспектор Калоян Неев и антроположката Ирина Иванова, отново ще бъдат изправени пред необясними загадки и изпитания. Този път обаче всеки от тях сам ще извърви пътя си до края. Той - преследвайки иманяри, нарушили покоя на гробница, съкровищница на древен рицарски орден. Тя - по следите на мрачни и свръхестествени същества, родени от грях и прокоба... Техните пътища ще се съберат - в неочакван край и развръзка, отново там - на Могилата...

Представя издателство „Делакорт“ 

11.12.2013 (сряда)
10:00 -13:00  

Щанд на Почетния гост – Москва

Прожекция на видео лекции по руска литература: „Пушкин А.С. Евгений Онегин“, „Пушкин. Поэмы Борис Годунов и Медный Всадник“, „Пушкин А.С. Проза“, „Лермонтов. Детство и юность“, „Лермонтов. Поэмы“, „Герой нашего времени“.

Автор на филмите – Святослав Худяков

Лектори: А. Архангелский и Д. Бак

11:00 - 12:00 

Сцена, ет. 3

Представяне на книгата на доц. д-р Лилия Райчева „Феноменът телевизия - трансформация и предизвикателства“

Авторът доц. д-р Лилия Райчева, дългогодишен преподавател във ФЖМК на СУ „Св. Климент Охридски” и член на СЕМ в продължение на 8 години, анализира феномена телевизия през ХХІ век и търси новите параметри на телевизията като обществено явление в национален и европейски контекст.

Книгата ще представи доц. д-р Райна Николова от НБУ.

Появата на книгата е част от отбелязването на 40-годишнината на първия випуск на профил „Телевизия” във ФЖМК.

Представя издателство „Тип-топ прес“ 

13:00 - 14:30 

Щанд на Почетния гост - Москва

Кръгла маса "Особености на художествения превод"

Участници: Милена Лилова - поет, преводач на А. Ахматова, М. Цветаева, Н. Тихонов, С. Моема (с англ.), И. Бродский (от руски и от англ.), преподавател по превод в Софийски университет, преводач в Института за изследване на изкуствата (БАН);

Нели Пигулева-Митева - журналист, преводач, поет, редактор на литературно списание „Брод“ (гр. Русе) 

13:00 - 15:00

Сцена, ет. 3

„Представяне на под-програма „Култура“ на програма „Творческа Европа“ на Европейската комисия, с участието на г-н Карел Бартак от Генерална дирекция „Образование и култура“ на ЕК

Представят Асоциация „Българска книга“ и Министерство на културата 

15:00 - 16:00 

Щанд на Почетния гост - Москва           

Майсторски клас по писане на приказки с Елена Усачева (за деца от 6 до 12 години)

Елена Александровна Усачева е писателка, авторка на повече от 30 книги за деца, журналистка, сценаристка, член на Московската организация на Съюза на писателите на Русия.

16:00 - 17:00 

Сцена, ет. 3

Издателство „Панорама” и проф. Светлозар Игов ще Ви запознаят със „Знаци край пътя” – събраните есеистични фрагменти на Иво Андрич, записваните цял живот от големия балкански разказвач размисли и наблюдения за света и хората, за писането и думите, за историята и живота - неговите „духовни завещания”. Преводът е на Рада Шарланджиева и Светлозар Игов.

Представя издателство „Панорама“       

16:00 - 17:00 

Щанд на Почетния гост - Москва           

Презентация на книгите на издателство „Време“

16:00

Щанд на издателство „Хермес“

Среща с автограф: Дена Попава („Старите дни“)

Представя издателство „Хермес“

17:00 - 18:00

Сцена, ет. 3  

„Поетична среща между Италия и България“

Поетическо четене на стихотворения на италиански и на български език, със специалното участие на българската поетеса Ирина Йорданова. Тя ще прочете свои произведения и преводи на творби на италианската поетеса Даня Лупи. В събитието ще вземат участие и ученици от 105 СОУ „А. Далчев“, които ще прочетат на италиански стихотворения на известните български поети Иван Вазов и Атанас Далчев.

Представя Италианският културен институт 

17:30

Щанд на издателство „Сиела“, № 339

Среща с автограф: Стела Даскалова

Представя издателство „Сиела“

18:00 - 19:00

Сцена, ет. 3  

Премиера на „Лето 1850“ от Владимир Зарев

Романът „Лето 1850“ разглежда съдбовните събития, разтърсили Северозападна България през 1850 година. По своето величие, мащабност, преживян народен възторг и трагизъм това въстание против турските поробители не отстъпва на Априлското, а избухва четвърт век по-рано. И все пак за него се знае малко, върху него покълва тишина и то не оставя ярки следи в националната ни памет, забравата е неговото истинско и най-ужасяващо поражение. Ето загадката, която измъчва автора и го предизвиква към размисъл... Макар и исторически, романът засяга редица проблеми, свързани с нравствените устои и духовните въжделения на нашия съвременник.

Представя издателство „Хермес“ 

18:00

Унгарски културен институт

Представяне на стихосбирката на Жужа Бенеи „Безпредметно битие” с участието на преводачката Светла Кьосева. Модератор: Джонатан Дън, управител на издателство Смол Стейшънс Прес.

Представя Унгарският културен институт

18:00  

Щанд на издателство „Жанет 45“, № 326

Среща с автограф с Ганка Филиповска, автор на „Стонет 130“

Представя издателство „Жанет 45“

19:00 - 20:00 

Сцена, ет. 3

Представяне на „Птичият събор“, превод от английски Манол Пейков. Съвременна адаптация на персийска епична поема за пътешествието на всички птици, в търсене на техния цар. Авторът на поемата е Фарид уд-Дин Аттар.

Представя издателство „Жанет 45“ 

20:00 - 21:00 

Сцена, ет. 3

Връчване на годишните награди на Асоциация „Българска книга“ за цялостен издателски проект „Златен лъв“

 

12.12.2013 (четвъртък)


10:00 -13:00  

Щанд на Почетния гост - Москва           

Прожекция на видео лекции по руска литература: „Гоголь. Вечера на хуторе...“, „Гоголь. Мертвые души“, „Гоголь. Повести“, „Салтыков-Щедрин. Биография и творчество“, „Тютчев Ф.И. Лирика“, „Гончаров И.С. “Обломов”

Автор на филмите – Святослав Худяков

Лектор: Дмитрий Петрович Бак – филолог, литературен критик, журналист, доктор на филологически науки, професор на Руския държавен университет за хуманитарни науки

13:00-15:00   

Щанд на Почетния гост - Москва           

Презентация на книгите на Издателската програма на Правителството на Москва, на издателство „Време“

14:00-17:00

Щанд на „Фото медия“, № Б19

Среща с йога учителя и създател на дисковете Кундалини йога, Никола Змияров.

Представя издателство "Симетро"

15:00-16:30   

Щанд на Почетния гост - Москва           

Кръгла маса, посветена на Държавната издателска програма и Програма за подкрепа на четенето в Москва и в София

15:00 - 16:00 

Сцена, ет. 3

Представяне на българското издание на книгата „Hidalgos“, дебютен роман на  сардинския социолог и писател Николо Мигели

На събитието ще присъства авторът, който пристига от Италия специално за случая. Увлекателният сюжет на произведението се развива в Сардиния през 30-те г. на 20 век – брутално убийство и изпаднало в ужас градче. Млад сержант е призован да разплете случая, който би могъл напълно да го унищожи. Нищо не е, както изглежда. Всичко може да се случи и нищо не може да бъде прието за даденост.

Със специалното участие на актьора Деян Донков.

Представя Италианският културен институт

17:00 - 18:00 

Сцена, ет. 3

Представяне  на програмата „Юг”, създадена през 2009 година от Министерство на външните работи и вероизповеданията на Аржентина, с цел да разпространява аржентинската литература и култура, като осигурява субсидии за преводи на произведения от аржентински автори за публикуването им от чужди издателства. До момента в България по програмата „Юг” са преведени над 20 заглавия, дело на изявени български преводачи.

Представя Посолството на Аржентина в България 

17:30

Щанд на издателство „Сиела“, № 339

Среща с автограф: Теодора Димова

Представя издателство „Сиела“ 

18:00

Щанд на издателство „Хермес“, № 332

Среща с автограф: Иво Топалов („Полетът на орела“)

Представя издателство „Хермес“

18:00 - 19:00 

Сцена, ет. 3

Премиера на „Диаманти от короната на Франция“ от Георги Цанков

В книгата, авторът представя живота и творчеството на някои от най-значимите френски писатели – Брантом, Молиер, Шатобриан, Стендал, Виктор Юго, Сент Бьов, Жерар дьо Нервал и Теофил Готие, Стефан Маларме, Алфред дьо Мюсе, Александър Дюма и Емил Зола. Георги Цанков изследва подробно възприемането на тези писатели в България. В изложението се преплитат неизвестни моменти от битието им със задълбочени анализи на класическите им творби.

Представя издателство „Хермес“ 

18:00  

Щанд на издателство „Жанет 45“, № 326

Ден за поезия с Оля Стоянова на „Улица Щастие“ и с Rossen Karamfilov в „Стерео тишина“

Представя издателство „Жанет 45“ 

18:30

Щанд на издателство „Монт“, № 335

Представяне на криминално езотеричния роман „Обещание“ на Лий-Янн Джейдин

В красивото високопланинско градче Агуас Калиентес (в непосредствена близост до Мачу Пикчу) изчезва една американска туристка от Бостън и усилията на местните власти да я открият се оказват безуспешни. Тогава съпругът ѝ наема частен детектив – Кристъл Нийлс, която се включва в издирването. След много опасности, странни случки и обрати, Нийлс достига до смайваща, неподозирана истина за самата Валъри Фей и всичко случило се. На срещата с близък на авторката ще научите интересни факти и подробности за Мачу Пикчу, за езотеричните аспекти на книгата и за легендите, засегнати в сюжета.

Представя издателство „Монт“ 

18:30  

Щанд на издателство „Сиела“, № 339

Среща с автограф: Михаил Вешим

Представя издателство „Сиела 

19:00

Клуб Coda, София

Представяне на „Елегия за Дейвид Боуи“ от Евгени Дайнов

Книгата описва битието, издиганията и паданията на музиканта, но тя разказва и за революционното въздействие, което Боуи има.

Според Дайнов, Боуи е „най-мръсното момче” сред съвременните революционери. Съвсем в тон със съдържанието на книгата Евгений Дайнов ще я представи по „революционен” начин. На музикално парти в столичния клуб „Coda“ политологът ще разкаже за творбата си и ще свири с групата си „Магистри”.

Представя издателство „Милениум“ 

19:00 - 20:00 

Сцена, ет. 3

Представяне на книгата „Боб Дилън по магистралата на живота“, с музика на живо. Най-пълната биография на легендарния музикант и забележителна хроника за един забележителен творец. Заповядайте в света „Дилън“, изпълнен с поезия, история, предизвикателства и с невероятна музика. Васко Кръпката ще изпълни любими негови песни ще се говори за текстовете му, за живота на този непредвидим и гениален творец, променил самата същност на популярната музика и извоювал статута си на културна икона, философ, мъдрец, пророк…

Представя издателство „Махалото“ 

13.12.2013 (петък)


 


10:00-12:00

Щанд на „Фото медия“, № Б19

Среща с йога учителя и създател на дисковете „Кундалини йога“, Никола Змияров.

Представя издателство „Симетро“ 

10:00 -13:00  

Щанд на Почетния гост - Москва

Прожекция на видео лекции по руска литература: „Тургенев И.С.. „Отцы и дети“,  „Островский А.Н.. Пьесы“, „Фет. Лирика“, „Достоевский Ф.М.. Жизнь и творчество“, „Чехов А.П. Рассказы“, „Толстой. Последние годы жизни писателя“

Автор на филмите – Святослав Худяков

Лектори: Дмитрий Петрович Бак (филолог, литературен критик, журналист, доктор на филологически науки, преподавател); Игорь Леонидович Волгин (писател и историк, достоевист, поет, доктор на филологическите науки, кандидат на историческите науки, академик, професор на факултета на журналистиката в Литературния институт, Вицепрезидент на Международното Общество на Ф. М. Достоевский); Лев Иосифович Соболев (руски филолог и литературовед, почетен  учител на  Русия). 

13:00 - 14:00

Сцена, ет. 3

Вестник „Стандарт“ представя Енциклопедия „Чудесата на България“            

13:00 - 15:00 

Щанд на Почетния гост - Москва           

Кръгла маса „Проблеми на четенето при децата и юношите в Русия и България“

15:00 - 16:00 

Сцена, ет. 3

Представяне на новото списание „Под моста“

„Под моста“ е списание за култура, насочено към младежка аудитория. Материалите в него имат за цел да представят и анализират явленията от света на културата и поп-културата.

Представя издателство „Хексагон“  

15:00 - 16:30 

Щанд на Почетния гост - Москва           

Презентация на книгите на Издателската програма на Правителството на Москва, издателство „Време“

16:00 - 17:00 

Сцена, ет. 3

Представяне на романа „Биографии на отрепки“ на писателя, професор по литература, Симеон Янев.

Книгата е сложна, полихронична, полифонична и написана на пределно ясен български език в непрекъсната игра с идиомите му, в мрежа от неизброими културни алюзии, цитати, скрити цитати и позовавания. Една от важните страни, до която се докосва е битието и терзанията на балкански интелектуалци.

Представя издателство „Гея-Либрис“ 

17:00 - 18:00 

Сцена, ет. 3

Представяне на „Послания и песни“ от Карл Белман

Наричат го „Моцарт на шведската бохема”. Сравняват го с Анакреон, Хораций, Вийон, Хогарт,  и дори и със Шекспир. Но за шведите самото споменаване на името му извиква представата за твореца, освободил поезията от превзетата церемониалност на епохата, за да я изпълни с гласовете на обикновените хора с пристанищната глъчка и грохот, с нерядко привидното веселие „на чашка” и да разкрие истината за живота зад параваните с орнаменти и позлата в стил рококо…

Представя издателство „Нов Златорог“ 

17:30

Щанд на издателство „Сиела“, № 339

Среща с автограф с авторите Мирослав Пенков и Захари Карабашлиев

Представя издателство „Сиела“ 

17:00 - 20:00

Щанд на издателство „Златното пате“, № 213

Книга с автограф. Среща с Галина Златарева – автор на историческите романи „Медальонът” и „Капка кръв за вампира“. Всеки, който желае, може да се срещне с Галина Златарева за кратка беседа, както и да получи автограф. Дори вече да сте закупили книгата от другаде, не се притеснявайте да я донесете и да останете просто за разговор.

Представя издателство „Златното пате“

18:00 - 19:00 

Сцена, ет. 3

Премиера на „Хлапета“ от Александър Чобанов

На пръв поглед „Хлапета“ на Александър Чобанов е неангажиращ роман, разказващ за гимназиалните щуротии на трима приятели. Персонажите на автора са интересни, знаещи, такива, които имат какво да разкажат. Романът „Хлапета“ е съставен от опозиции, противоречия и преплитане на противоположни тези, но всички те намират мястото си в книгата.  Изборите, действията и мислите на героите ги събират, а всяка тяхна стъпка ги повежда към едно незабравимо и необикновено пътуване.

Представя издателство „Хермес“

18:00 - 19:00

Щанд на издателство „Монт“, № 335

Коледна томбола на издателство „Монт“

Вземете участие в Коледната томбола на издателство „Монт“ и спечелете награда за вашия дух или вашето тяло. Наградите ще бъдат изтеглени от специалния ни гост, авторката на „Приказни притчи“ – Малена Ашри.

Представя издателство „Монт“ 

18:00  

Щанд на издателство „Жанет 45“, № 326

Развълнуваните от българската история могат да се запознаят с Весела Ляхова и романът ѝ „Бежанци“

Представя издателство „Жанет 45“      

18:30

Щанд на издателство „Сиела“, № 339

Среща с автограф: Иво Сиромахов

Представя издателство „Сиела“

19:00 - 20:00 

Сцена, ет. 3

Представяне на изданията на издателство „Литературен Форум „– „Умната! Или петте правила на щастието” от Тошо Дончев, с участие на автора на „Народът на пустата” – Дюла Ийеш. Модератор: Марин Георгиев, издател

Представя Унгарският културен институт 

14.12.2013 (събота)


 


10:00 - 11:00 

Сцена, ет. 3

Детско музикално шоу „Коледна елха“

Маестро Борис Карадимчев  с детския хор  „ПИМ ПАМ“  и  Клуб по спортни танци „Проданс“ ви канят на детското музикално шоу „Коледна елха“. Да пеем, да танцуваме, да се забавляваме заедно с Боби Мирчев – автор на детски стихове и музика. Представяне на компактдисковете за яслена и първа група в детската градина „Бръмбо“  на ИК Анубис  и книжките „Прочети ме!“  и „Прочети ме! Разбра ли ме?!“  на издателство Булвест 2000.

Представя издателство „Анубис“

10:00 - 13:00 

Щанд на Почетния гост - Москва           

Презентация на проекта „Руснаци на Балканите‘ и прожекция на най-новите детски руски анимационни филми в рамките на проекта: „Премьера“ (режисьор – С.Бирюков, студия „Пчела“, 2010), „Сказочка про елочку“ (режисьор – М.Муат, студия „Пчела“, 2011), „Слондайк.Пущенные по ветру“ (режисьор – Д.Цыбулькин, студия „Аргус“, 1999), „Слондайк. Донна Хуан“ (режисьор – Д.Цыбулькин, студия „Аргус“, 2011), „Снежинка“ (режисьор – Н.Чернышева, студия „Пчела“, 2012), „Три богатыря и Шамаханская царица“ (режисьор – С.Глезин, студия на анимационните филми „Мельница“, 2010), „Хот Джаз“ (режисьор – Е.Тихонова, студия „Пчела“, 2012), „Щелкунчик“ (режисьор – Т.Ильина, студия „Аргус“, 2004).

10:00 - 13:00 

Щанд на Почетния гост - Москва           

Конкурс за детски илюстрации

11:00 - 12:00 

Сцена, ет. 3

Издателство „Инфодар” представя дебютната книжка за деца „Борковите патила” с автор Галина Малина (псевдоним на Галина Нилсен). Запознайте се с Борко и сестра му Галка и споделете техните премеждия през ваканцията. Заповядайте на най-забавното представяне с много изненади за всички!

Представя издателство „Инфодар“ 

11:00 - 14:00 

Щанд на издателство „Кръгозор“, № 320

Среща с автограф с талантливата детска писателка Юлия Спиридонова-Юлка

Представя издателство „Кръгозор“        

11:00  

Щанд на издателство „Сиела“, № 339

Среща с автограф: Алек Попов

Представя издателство „Сиела“

12:00 - 13:00 

Сцена, ет. 3

Астро-лунните календари в практиката на нашия делник. Как всеки да се ползва от вибрациите на светилата. Живеем в екстремни времена, когато денонощието все не ни достига за нещата, които харесваме, за хората, които обичаме. Средищно място заема въпросът за избора. Всеки ден, всеки час, всяка минута някой прави избор, а друг се отказва да избере. И двете решения са в състояние да повлияят върху живота ни.

Представя издателство „Кибеа“ 

12:00

Щанд на издателство „Сиела“, № 339

Среща с автограф с авторите Калин Терзийски и Капка Касабова

Представя издателство „Сиела“  

12:00  

Щанд на издателство „Жанет 45“, № 326

Среща с автограф: Георги Господинов

Представя издателство „Жанет 45“

12:00-13:00   

Щанд на Почетния гост - Москва           

Среща с автограф и представяне на книгите на писателката Наталия Соколовская

13:00 - 14:00 

Сцена, ет. 3

Литературно четене с Радка Денемаркова – чешка писателка, литературен историк, преводачка от немски, сценарист и драматург. Три пъти носител на престижната чешка литературна награда Магнезия Литера (2007, 2009, 2011). През декември 2013 издателство „Елиас Канети“ издава романа ѝ „Пари от Хитлер“, преведен от Йорданка Трифонова.

Представя Чешкият център

13:00 - 14:30 

Щанд на Почетния гост - Москва

Среща с автограф и представяне на книгите на детската писателка Елена Усачева

13:00

Щанд на издателство „Инфодар“, № 327

Среща с Галина Малина, автор на книгата „Борковите патила“

Представя издателство „Инфодар“            

14:00 - 15:00 

Сцена, ет. 3

Литературно четене Мартин Ришави – чешки писател, сценарист и режисьор. Завършва биология в Карловия университет и сценаристика в Академията за филмово изкуство в Прага (FAMU). Романите му „Пътища към Сибир“ (2008) и „Врач“ (2010) печелят литературните награди Магнезия литера  и Йозеф Шкворецки. Българските зрители познават документалните му филми „Мечешките острови“ и „Страна на мечтите“.

Представя Чешкият център 

14:00 - 17:00

Щанд на издателство „Просвета“, № 108

Среща с автограф: Владимир Попов, автор на стихосбирката „Чупливо”

Представя издателство „Просвета“ 

15:00

Щанд на издателство „Хермес“, № 332

Среща с автограф: Дена Попава („Старите дни“)

Представя издателство „Хермес“ 

14:30

Щанд на издателство „Жанет 45“, № 326

Среща с автограф: Радостина Ангелова ("Виенски апартамент", "Имаго")

Представя издателство „Жанет 45“

14:30 - 16:00 

Щанд на Почетния гост - Москва           

Майсторски клас по писане на приказки с Елена Усачева (за деца от 6 до 12 години)

14:30 - 16:00 

Щанд на Почетния гост - Москва           

Прожекция на видео лекции по руска литература: „Маяковский. Творчество дооктябрьского периода.“, „Игорь Северянин. Жизнь и творчество“, „Бунин И.А.. Биография. Ранняя Лирика“. Автор на филмите – Святослав Худяков

Лектори:

Дмитрий Петрович Бак (филолог, литературен критик, журналист, доктор на филологически науки, университетски преподавател); Лев Иосифович Соболев (руски филолог и литературовед, почетен  учител на  Русия); Олег Алексеевич Клинг (доктор на филологическите науки, професор, писател).

15:00 - 16:00 

Сцена, ет. 3

Представяне на книгите „Самотна гургулица” от Дьорд Фердинанди, „Комунистът Монте Кристо” от Ноеми Сечи, „Камбаните на Айнщайн” от Лайош Грендел и „Цирк над града” от Шандор Петьо с участието на преводачите Мартин Христов, Юлия Крумова, Нели Димова и Стефка Хрусанова. Модератор: Митко Новков, литературен критик.

Представя Унгарският културен институт 

16:00

Щанд на издателство „Хермес“, № 332

Среща с автограф: Ивинела Самуилова („Жената, която търсеше любовта“)

Представя издателство „Хермес“ 

16:00 - 17:00 

Сцена, ет. 3

Представяне на албума „Унгарска графика”, на унгарския брой на бургаското списание „Море” и на броя на в-к „Литературен глас”, посветен на писателя Шандор Мараи.

С участието на Георги Върлинков, художник и Марин Георгиев, поет.

Представя Унгарският културен институт 

16:00 - 17:30 

Щанд на Почетния гост - Москва

Дискусия на тема „Кои руски автори са популярни в България и защо? Популярна ли е българската литература в Русия?“

16:00  

Щанд на издателство „Сиела“, № 339

Среща с автограф: Людмила Филипова

Представя издателство „Сиела“ 

17:00 - 20:00 

Щанд на издателство „Златното пате“, № 213

Книга с автограф. Среща с Галина Златарева – автор на историческите романи „Медальонът” и „Капка кръв за вампира”

Всеки който желае може да се срещне с Галина Златарева за кратка беседа, както и да получи автограф. Дори вече да сте закупили книгата от другаде, не се притеснявайте да я донесете и да останете просто за разговор.

Представя издателство „Златното пате“

17:00 - 19:00 

Сцена, ет. 3

Издателство „Екслибрис“ ви кани на Бала на трибутите.

Дрескод: Игрите на глада.

С любезното съдействие на президента Сноу!

Представя издателство „Екслибрис“

19:00 - 20:00 

Сцена, ет. 3

Представяне на „Дневниците. Страници от Рая“ от Радослав Гизгинджиев.

Авторска инсталация.

Представя издателство „БГкнига“

15.12.2013 (неделя)                        


10:00 - 13:00 

Щанд на Почетния гост - Москва           

Презентация на проекта „Руснаци на Балканите“ и прожекция на най-новите детски руски анимационни филми, в рамките на проекта: „Зеленые зубы“ (режисьор – С.Андриянова, студия „Пчела“, 2012), „Метель“ (режисьор – М. Муат, студия „Пчела“, 2012) , „Моя мама самолет“ (режисьор – Ю. Аронова, студия „Пчела“, 2012), „Непечальная история“ (режисьор – М.Муат, студия „Пчела“, 2009), „Он и она“ (режисьор – М.Муат, студия „Пчела“, 2008), „Перелетная“ (режисьор – В.Мякишева, студия „Пчела“, 2012), „Пересвет и Осляба“ (режисьор – С. Подивилов, издателството на Московската Патриаршия, кинокомпания „Рассвет“, кинокомпания „Избор“, 2010)

11:00 - 14:00 

Щанд на издателство „Кръгозор“, № 320

Среща с автограф с талантливата детска писателка Юлия Спиридонова-Юлка

 Представя издателство „Кръгозор“

13:00 - 14:00 

Сцена, ет. 3

Историята и културата на България в изданията на „Издателска къща Гутенберг“.

Ще Ви срещнем с част от песните на забравеното народно творчество, представени в сборника „Гайтано, пиле шарено“ и ще се насладим на тяхното звучене. Среща със съставителката на сборника Веселка Тончева.

В разговора ще представим и изследването на  Костадин Гърдев „Българската общност в Унгария след 1944 г.“, издадено с подкрепата на Унгарския културен институт.

Представя издателство „Гутенберг“

13:00 - 15:00 

Щанд на Почетния гост - Москва           

Прожекция на видео лекции по руска литература: „Сергей Есенин. Жизнь и творчество.“, „Серебряный век русской поэзии.“, „Блок А. Биография, лирика“, „Куприн. Ранний период творчества“, „Куприн. Поздний период творчества“,  „Михаил Зощенко. Биография. Герои Зощенко“, „Марина Цветаева. Жизнь и творчество.“.

Лектори: Дмитрий Петрович Бак (филолог, литературен критик, журналист, доктор на филологически науки, университетски преподавател); Александр Николаевич Архангелский (литературовед, литературен критик, публицист, телевизионен водещ, писател, кандидат на филологическите науки); Михаил Михайлович Голубков ( литературовед, доктор на филологическите науки); Наталья Борисовна Иванова ( критик, доктор на филологическите науки).

13:00 - 15:00 

Щанд на Почетния гост - Москва           

Майсторски клас по писане на приказки с Елена Усачева (за деца от 6 до 12 години).

Елена Усачева е писателка, авторка на повече от 30 книги за деца, журналистка, сценаристка, член на Московската организация на Съюза на писателите на Русия.

Пълната програма на международния литературен фестивал може да видите в сайта -  www.literaryfest.org

 По материали на АБККоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *