Започва пленер по рисувана керамика

|
Пленер по рисувана керамика започва в Монтана на 3 ноември – Денят на Преподобни Пимен Зографски – патрон на българските художници.
Емилиян Попеску от Румъния, Филип Филдановски от Македония и Катерина Джорджевич от Сърбия са първите чуждестранни участници, които ще се включат в Десетото юбилейно издание на пленера. От тази година той се превръща в международен. В творческата изява ще се участват още 9 художници от 7 български града.
60 процента от тях са жени. Съзнателно търсеният джендър аспект се мотивира с факта, че по традиция жените по-трудно пробиват в сферата на изобразителното изкуство. Дружеството на художниците “Тенец” като организатор се опитва да тушира тази негативна тенденция в рамките на пленера. Поканени са и творци на различна възраст, за да се преодолее поколенческата конфронтация, типична за артистичните среди, и да се стимулира кариерата на млади автори. Включен е и 1 ученик от школа по изобразително изкуство в Монтана – 11-годишният Симеон Димитров.
В рамките на изявата се предвиждат и два теоретични семинара: “Възникване и развитие на рисуваната керамика в България. Преславска керамична школа” с лектор: проф. Тотьо Тотев от шуменския университет “Епископ Константин Преславски” (на 4 ноември от 10:30 ч.) и “Постижения и тенденции в развитието на художествената керамика в България” с лектор проф. Красимир Джидров от НХА “Николай Павлович” (на 6 ноември от 11 ч.). Домакин и на двата семинара ще бъде художествена галерия “Кирил Петров” в Монтана.
Пленерът, ще завърши с изложби в Монтана, Видин, Добрич, Бургас, Смолян, Казанлък, Велики Преслав – родни места на участниците в пленера. Освен всички техни творби изложбите ще съдържат и по едно произведение на всеки участник. Те ще бъдат открити едновременно (в 17 ч.) на 18 ноември 2004 г. Експозициите ще са придружени от видео инсталация, представяща пленера, технологичния процес и всички автори и творбите им.
Ще се обособи и галерия под открито небе в Монтана. Съвместно с главния архитект на Монтана ще се избере място, което е най-подходящо, за да се аранжират 12 от произведенията на пленера така, че да допринесат за естетизация на градската среда.
Пленерът се финансира по проект, подкрепен с 5000 лв. от Швейцарската културна програма “Про Хелвеция”. Технологичните си мощности за творческа работа на художниците предоставя местната фирма “Керамик-инвест” АД, а материали (пигменти и глазури) “Монт-пигмент” ООД. Община Монтана също подкрепя творческата изява. Медиен партньор на пленера е кабелна телевизия “Монт 7”.
 

По материали на община Монтана.Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *