Започва поредото издание на Европейския музикален фестивал

|
Европейски музикален фестивал, организиран от Кантус Фирмус, Класик ФМ радио и M-Tel, започва тази събота – 16 февруари – в зала "България", от 19:30 часа, с концерт на един от най-талантливите български пианисти – Людмил Ангелов. Осмото издание на фестивала се провежда в четири града на страната: София, Пловдив, Варна и Русе.
Другите акценти в програмата са концертите на: Пинкас Цукерман заедно с "Цукерман Чембър Плейърс"; Васко Василев в цикъла "Концертмайсторите"; Гидон Кремер и "Кремерата Балтика", Георги Черкин и "Нов Руски квартет" и др.
Камерният концерт на Людмил Ангелов, преподавател в Испания и носител на множество международни награди за изпълненията му на Шопенови произведения, ще се проведе в голяма зала "България", заради изключителния интерес от страна на българската публика.
"... Изпълнител, непрестанно търсещ нови пространства за своята реализация, Людмил Ангелов е пианист с индивидуален маниер на свирене, покоряващ с мекотата и гъвкавостта на тона, мелодията и хармонията. Наред със съчетанието виртуозност, блясък, топлота и лирика, прави впечатление и многоцветната палитра от звукови нюанси. Всичко това е потвърждение за възхода и успехите на Людмил Ангелов, гастролиращ по най-прочутите сцени на света, носител на първата награда от международния конкурс "Световни виртуози на пианото" - Монте Карло, 1977 г..." - това са отзивите за пианиста, добре познат и обичан от българската публика.
Следващото предизвикателство от програмата на фестивала, е носителят на три награди Грами – Пинкас Цукерман, който се връща отново в България, с програма творби от: А. Дворжак, Ф. Менделсон – Бартолди, Й. Брамс и различна формация – камерния квартет "Цукерман Чембър Плейърс", на 5 март, в зала "България", от 19:30 часа. В състава влизат: Пинкас Цукерман (цигулка), Джесика Линебах (цигулка), Ашан Пилаи (виола), Джетро Маркс (виола), Аманда Форсайт (виолончело), Бенджамин Хохман (пиано). Вече почти четири десетилетия Пинкас Цукерман има славата на истински феномен. Неговият музикален гений и удивителна техника дълго време възхищават критиците и публиката, а изключителните му артистични постижения продължават да му носят най-високо признание. Zukerman Chamber Players е създаден от цигуларя в резултат на неговите усилия да мотивира бъдещите поколения музиканти за постигане на все по-високи цели, чрез образование. Той събира четирима свои възпитаници и създава ансамбъла. За концертите на формацията, световната критика пише така:
"Камерна музика, такава каквато трябва да бъде – истински отбор!" (The Denver Post)
"Присъствието на Цукерман разтърсва, обединявайки неговите колеги така, че да си паснат в изграждане на убедителни музикални образи." (The Chicago Tribune)
 
За първи път от осем години насам, любимецът на българската публика – Васко Василев, ще се представи с изцяло класическа програма, на 11 март, в зала "България". Концертът е част от цикъла "Концертмайсторите" и гостува в програмата на фестивала. Най-младият концертмайстор в историята на британската кралска опера "Ковънт Гардън", Васко Василев е роден през 1970. Започва първите си уроци по цигулка едва 4-годишен, а на 9 записва албум със Софийската филхармония. Една година по-късно вече следва в Централното музикално училище в Москва, възпитало някои от най-добрите изпълнители в света. На 11 март ще чуем произведенията на: П. И. Чайковски – Концерт за цигулкаи оркестър, Л. ван Бетовен – Концерт за пиано и оркестър №5
На 16 март в зала "България", за първи път пред родните меломани ще се представи виртуозът на цигулката Гидон Кремер и неговия струнен оркестър "Кремерата Балтика". В програмата: творби от Й.С.Бах, Х. Горецки, А. Пиацола и др. За артистите, световната критика се отзовава така:
"Кремер, с неговия нов струнен оркестър съставен от изключителни млади музиканти от Балтийските страни, са изключителни. Те оживявят всичко, докоснато от техните лъкове." (Лос Анжелис Таймс)
 
Ето и останалата част от концертите в зала "България":
26 март - Нов руски квартет и Георги Черкин (пиано) - в програмата Чайковски и Шуман;
2 април - Квартет Епок (Чехия) - в програмата Рихтер, Моцарт, Нелсън, Хендрикс и др.
7 април - Яна Станиеда (цигулка) и Аври Левитан (виола) - в програмата Бах, Моцарт и Хендел;
14 април - Евгения Мария Попова (цигулка) и Атанас Атанасов (пиано) - в програмата Шимановски и Берг;
18 април - Георги Черкин (пиано) и Класик ФМ Мтел оркестър (диригент Григор Паликаров) - в програмата Росини, Сен-Санс и Шуман;
20 април, Военен клуб - Камерен вокално-инструментален ансамбъл Tutti Soli и балетен ансамбъл;
23 април - солисти на НМУ "Л. Пипков" и Класик ФМ Мтел оркестър (диригент Велизар Генчев).
 
Билети можете да закупите от касата на Кантус Фирмус в зала "България" и tickets-bg.com
 

По материали на организаторитеКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *