Започва третото издание на Студентския фестивал за филмово изкуство в Балчик

|
От 18 до 25 септември 2005 г. в Балчик за трети пореден път ще се проведе Международен студентски фестивал за филмово изкуство.
По този повод на 16 септември в кафе “Мати” в НДК се проведе пресконференция, на която присъстваха Цанко Василев - директор на Фондация Студентски Филм Форум, Станимир Трифонов - режисьор, председател на международното жури на фестивала, Андроника Мартонова - кинокритик, и Каролин Жанжан – представител на “Софилм”.
Международният студентски фестивал за филмово изкуство има за цел да популяризира и развива студентското филмово творчество. Филмовият форум е открит както за официално участие от страна на филмови академии, така и за индивидуално участие на отделни студенти. Фестивалът е разделен в три категории: игрално, документално и анимационно кино. В него има право да участва всеки, който към момента на провеждането му е студент във висше учебно заведение по визуални изкуства или се е дипломирал не по-рано от две години преди датата на провеждането му, независимо от специалността. Филмовите академии могат да участват с неограничен брой филми, създадени от студенти, като тези филми се селектират от компетентните академични лица.
Организатор на фестивала е Фондация “Студентски Филм Форум”. Събитието ще се състои в Държавен културен институт – Културен център “Двореца” в Балчик.
За фестивала режисьорът Станимир Трифонов каза, че е най-виталният и че е дълбоко респектиран от програмата му. “Сто и шейсет филма си е доста сериозен маратон, тяхното видово и жанрово разнообразие и националната им принадлежност дълбоко ме респектират”, сподели г-н Трифонов.
Каролин Жанжан анонсира една част от паралелната програма на фестивала – това е първото издание на “Отворен клас Париж - София” на тема “Срещата на киното с другите изкуства”. Проявата е организирана от Патрик Сандерн, президент на българската фирма “Софилм”, и в нея ще участват още Ален Бергала, Ален Жобер и Андре С. Лабарт. Водещ ще е Шарл Тесон, критик в сп. “Cahiers du cinema”, писател, преподавател в Сорбоната. Всички тези специалисти ще използват киното като повод да се говори за други изкуства - театър, танц, музика, изобразително изкуство - как те се пресичат и стават част от екранния образ.
Андроника Мартонова говори за предстоящия фокус на корейското кино, част от програмата на фестивала. Ще бъдат показани три филма (“Пустият дом”, “Скритият скандал” и “Години на ярост”), с последващи дискусии.
Цанко Василев представи по-цялостно проекта “Паралелни светове” и конкурсната програма, най-вече конкурсите Jameson 48 (за най-добър филм произведен за 48 часа) и Jameson Best film Project (за най-добре представен проект).
Ето и малко статистика: В конкурсната програма на фестивала участват 160 филма от представители на всички континенти. Участват 42 академии от общо 30 държави. Много от авторите на тези филми ще присъстват на форума в Балчик. В началото на декември в Дома на киното в София ще бъде представена една селекция от най-добрите филми от фестивала.
В края на пресконференцията Станимир Трифонов сподели болката си, че от 5 организации на филмови дейци в България, нито една не присъства в съорганизирането на студентския фестивал и изрази надеждата си, че младите, за които форумът в Балчик е своеобразно училище и борса, ще работят в по-добри условия за правене на български филми.
Пълната програма на студентския филмов форум можете да видите на адрес www.film-fest.org, а в близките дни в “Словеса” ще има и репортажи от Балчик.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *