Започва фестивалът „Между хората и културите“

Като продължение на „Форума за култура: Състояние бежанец: Хора между времето и пространството“, състоял се през ноември миналата година, на 4 октомври 2016 в Гьоте-институт България и в Центъра за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов“, в София започва фестивалът „Между хората и културите“, представящ изкуството и културата на местни, бежански и мигрантски общности, населяващи града ни.
„Между хората и културите“ поставя във фокус човека, неговото преживяване и изразяване в условията на миграция, изолация и придвижване, в бягството от война и в търсене на по-добри условия за живот. Фестивалът се основава на идеята, че културата и изкуството правят естествена и възможна срещата на старите и новите обитатели на града, на местни и мигрантски общности и търси допирната точка между тях. Той представлява художествено поле за обмен на идеи как биха искали да живеят, какво обичат и харесват хората.

Миграцията е централна тема, която събира лични истории и художествени творби на автори и изпълнители от Австрия, Афганистан, България, Германия, Италия, Конго, Ливан, Перу, Сирия, Тогои Франция. Фестивалът представя калейдоскоп от публични дискусии, музикално събитие, театрални и танцови спектакли, видео,фотографски и звукови изложби, филмови прожекции, литературни четения, дегустация на храни от различни културни традиции, арт ателиета задеца, групи за разказване на истории.

the-dream_c_fabio-bucciarelli-1Фестивалът „Между хората и културите“ се открива на 4 октомври, вторник, от 18:00 ч. в Гьоте-институт България (ул. „Будапеща“ 1, София 1000) с фотографската изложба The Dream на Фабио Бучарели, Италия.  През последните пет години фотографът документира причините и следствията от най-голямата миграция на бежанци след Втората световна война. Изложбата разказва историите на тези, които са избягали от войните в Сирия, Либия, Афганистан и отвъд. Фотографиите разкриват човечността и силата на бежанците, които се уповават на мечтата да намерят сигурност, да върнат достойнството си и отново да изградят живот пълен със смисъл. Куратори на изложбата са Светлана Бахчеванова и Надежда Павлова. Изложбата е осъществена със съдействието на Италианския културен институт и ще бъде представена от Алексей Пампоров.
migrantski-standarti-c-borjana-ventzislavovaНа 5 октомври, сряда, в 19:00 ч., фестивалът продължава в Червената къща с откриването на изложбата „Мигрантски стандарти“ на Боряна Венциславова, България/Австрия. Изложбата представя репресивната политика, провеждана от страните в ЕС по отношение на миграцията през призмата на правата на мигрантите и признаването на тяхната история, обществена роля и социално равенство. Изложбата  включва портрети на деца и тийнейджъри, позиращи пред фонoве, тематизиращи две противоположни, но взаимно свързани пространства.

migrantski-standarti-c-borjana-ventzislavova-2

Изложбата-нямо оперно представление Destination (Дестининация), която се открива на 18 октомври от 18:00 ч. в Червената къща и звуковата инсталация Boat Song („Песен на лодката“) на Паран Койт, Франция/Того и Албандър Мбемба, Франция/Конго през ноември, както и арт ателиетата за деца, са създадени специално за фестивала „Между хората и културите“. Всички изложби са с безплатен вход.

На 17 и 26 октомври от 19:30 ч., както и през ноември в Червената къща фестивалът представя документалния спектакъл „Мир вам“ на Неда Соколовска, част от Арт док зоната „В/ХОД“. На 30 октомври от 19:30 ч. отново в Червената къща и през ноември може да видите премиерния спектакъл на Ива Панева, България, по текста „Смъртни грехове“ на Феликс Митерер, Австрия.

Концертът на български и кюрдски народни танци на кюрдска танцова група на лица, търсещи закрила от Производство за международна закрила, кв. „Враждебна“ с ръководители Силвия Василева, старши експерт и Емилия Минчева, младши експерт в Държавната агенция за бежанците може да видите на 29 октомври от 15:00 ч. в Червената къща.

По-долу е пълната програма на фестивала „Между хората и културите“ през октомври. Програмата на фестивала може да следите на www.redhouse-sofia.org, както и във Facebook.

Фестивалът е част от проекта „Павилион 19: Междухората и културите“ – Създаване на пилотен модел за работа с мигрантски и местни общности чрез изкуство, култура и психо-социална подкрепа”, който се осъществява от Центъра за култура и дебат „Червената къща” в партньорство с Гьоте-институт България, СО Район „Възраждане”.

Павилион 19 се намира на Женския пазар, ул. „Цар Самуил“ 90 Б, сграда 10, обект 19 (между ул. „Цар Симеон“ и ул. „Св. св. Кирил и Методий“). Освен фестивала Павилион 19 предлага ателиетазадеца и младихорав различниобластинакултурата и изкуството – музика, филм, фотография, рисуване – както и индивидуали, семейниконсултации и групизапсихо-социалнаподкрепа на мигрантски и местни общности на територията на СО Район „Възраждане“ и Регистрационно-приемателен център „Военна рампа“.

Партньори на фестивала са:FotoEvidence, ФотоСинтезис, Младежко дружество на ООН в България, Каритас България, Държавна агенция за бежанците, Фондация „Лекари на света”, Български Червен кръст и Арт-док зона В/ХОД.

 

Програма на фестивала „Между хората и културите”

4. окт. (вторник) 2016, 18:00 – откриване
5.-28. окт. (сряда-петък) 2016, 9:00-19:00 всеки работен ден
Гьоте-институт България
The Dream
фото изложба
the-dream_c_fabio-bucciarelli-2През последните пет години Фабио Бучарели документира причините и следствията от най-голямата миграция на бежанци след Втората световна война. Изложбата разказва историите на избягалите от войните в Сирия, Либия, Афганистан и отвъд. Фотографиите разкриват човечността и силата на бежанците, които се уповават на мечтата да намерят сигурност, да върнат достойнството си и отново да изградят живот, пълен със смисъл. Автор: Фабио Бучарели, Италия; Куратори: Светлана Бахчеванова и Надежда Павлова. Изложбата ще бъде представена от Алексей Пампоров – доктор по социология и доцент в Института за изследване на обществата и знанието при БАН. Изложбата е осъществена със сутрудничеството на Италианския културен институт.
Вход свободен

 

5. окт. (сряда) 2016, 19:00 – откриване
6.-27. oкт. (четвъртък-четвъртък) 2016, 10:00-19:00 всеки работен ден
зала Гъливер
Мигрантски стандарти
фото изложба
Репресивната миграционнна политика, провеждана от повечето страни в ЕС, е в противоречие с основните принципи на съюза. Серията се занимава с въпроса за правата на мигрантите и признаването на тяхната история, обществена роля и социално равенство. Тя включва портрети на деца и тийнейджъри, позиращи пред фонoве, тематизиращи две противоположни, но взаимосвързани пространства. Автор: Боряна Венциславова, Австрия/България.
Вход свободен

 

15. окт. (събота) 2016, 11:00-15:00
Червена зала, зала „Безименна”, Red Café
Каритас България представя:
Среща с Мисия „Бъдеще”
представяне
В рамките на проекта „Жени и деца –интеграция и овластавяне” жени от различни страни и възрасти представят неща, изработени по време на проекта. Успоредно с представянето денят е и време за споделяне на домашно приготвена храна от участниците и публиката.
Изисква се резервация за събитието.
На български език.
Вход свободен
резервирай място

 

17. окт. (понеделник) 2016, 19:30-20:30
Червена зала
Арт-док зона В/ХОД представя:
Мир Вам
вербатим театър
„Мир Вам!” е универсален религиозен поздрав, който се среща и в християнството, и в исляма. Но какво са мирът и войната? Спектакълът изследва сложната тема за бежанската вълна и праговете на толерантността. Артистите вербатим (от лат., дословно) предават интервюирани по темата бежанци по време на теренно проучване в най-болезнените зони на проблема в страната. Режисьор: Неда Соколовска; терен и анализ: урб. Миглена Герасимова; мапинг: Албена Баева; монтаж: Андрей Гетов; камера: Ивайло Дончев; координатор: Ади Кънева; асистент: Зоя Шопова; обработка на текст: Мириам Кожа; идея: Неда Соколовска, Иван Димитров; технически асистент: Тарек Жарад, Василия Дребова; участват: Мила Банчева, Рикардо Ибрахим.
Изисква се резервация за събитието.
На български и английски език, с български и арабски субтитри
Вход: 15/10/5 лв. (по избор на публиката)
резервирай място

 

18. окт. (вторник) 2016, 18:00 – откриване; 18:30 – пърформанс
19.-27. окт. (сряда-четвъртък) 2016, 10:00-19:00 – видео изложба
21., 24., 27. окт. (петък, понеделник, четвъртък) 2016, 18:30 – пърформанс
зала Безименна
Дестинация
видео изложба и пърформанс
Две автобиографични видеа на френските имигранти Паран Койт, Франция/Того и Албандър Мбемба, Франция/Конго и нямо оперно представление, създадено специално за „Между хората и културите” с участието на Иван Стоянов. Целта на операта е да привлече внимание към гласа на мигрантите, бежанците и всички чужденци, наричани „нелегални”, чиито гласове не се чуват в общественото пространство.
Вход свободен

 

25. окт. (вторник) 2016, 18:00
зала Пеша Николова
Мигратон
публично четене
От „Одисеята“ на Омир до „Пътеводителя на галактическия стопаджия“на Дъглас Адамс, от „Бежанци“ на Иван Вазов до „Сатанински строфи“ на Салман Рушди – стотици класически и съвременни книги разказват за движенията на хората в пространството в бягството им от заплахи и в търсене на по-добър живот. В „Мигратон“ каним публиката да излезе на сцената и да се включи в споделено четене и обсъждане на книги, представящи лични погледи към миграцията. Елате да четем заедно книгите, които сме подбрали, или донесете своя любима книга, която разказва за опита на мигрантите. За повече информация: https://www.facebook.com/groups/migraton/ „Мигратон“ се осъществява в сътрудничество с Културната фондация "Алианц" и ще продължи през ноември с още две публични четения в Къщата за литература и превод и в Центъра за култура и дебат „Червената къща”.

Изисква се предварителна регистрация.
На български език.
Вход свободен

резервирай място

 

26. окт. (сряда) 2016, 19:30-20:30
Червена зала
Арт-док зона В/ХОД представя:
Мир Вам
вербатим театър
„Мир Вам!” е универсален религиозен поздрав, който се среща и в християнството, и в исляма. Но какво са мирът и войната? Спектакълът изследва сложната тема за бежанската вълна и праговете на толерантността. Артистите вербатим (от лат., дословно) предават интервюирани по темата бежанци по време на теренно проучване в най-болезнените зони на проблема в страната. Режисьор: Неда Соколовска; терен и анализ: урб. Миглена Герасимова; мапинг: Албена Баева; монтаж: Андрей Гетов; камера: Ивайло Дончев; координатор: Ади Кънева; асистент: Зоя Шопова; обработка на текст: Мириам Кожа; идея: Неда Соколовска, Иван Димитров; технически асистент: Тарек Жарад, Василия Дребова; участват: Мила Банчева, Рикардо Ибрахим.
Изисква се предварителна регистрация.
На български и английски език, с български и арабски субтитри
Вход: 15/10/5 лв. (по избор на публиката)
резервирай билет

 

29. окт. (събота) 2016, 10:00
Червена зала, зала Гъливер
Дружество за ООН в България представя:

Ателие „Култура”
работно ателие за деца
Децата ще имат възможност да нарисуват символ на собствена или чужда култура – танц, носия, ястие, обичай – нещо, което ги е впечатлило, както и сами да изработят кукли с помощ от нас, с които да акцентират върху красотата на разнообразието и индивидуалността.
Изисква се резервация за събитието.
На български език.
Вход свободен

резервирай място

 

29. oкт. (събота) 2016, 15:30
Червена зала
Български и кюрдски народни танци
танц
Концертна изява на кюрдска танцова група на лица, търсещи закрила в отдел „Производство за международна закрила, кв. „Враждебна” на Държавната агенция за бежанците (ДАБ), с ръководители Силвия Василева, старши експерт, и Емилия Минчева, младши експерт в ДАБ.
Изисква се предварителна регистрация.
Вход свободен

резервирай място

 

30. окт. (неделя) 2016, 19:30
Червена зала
Смъртни грехове
театър
Основни теми в постановката са идентичността и националната принадлежност в условията на световна глобализация. Авторът преплита актуалната проблематика за интеграцията на бежанците и емигрантите в Европа. Драматичната интерпретация набляга на трагико-комедийния аспект на взаимоотношенията, които могат да достигнат до абсурдност и сюрреализъм. Предизвикателната съвременна постановка е независим проект на театър „Наш Свят”. Aвтор: Феликс Митерер, Австрия; режисура и адаптация: Ива Панева; сценограф: Боян Марков; костюми: Александър Гергинов; музика: Георги Стрезов; участват: Маргарита Хлебарова, Албена Ставрева, Петко Каменов, Румен Михайлов.
Изисква се предварителна резервация.
На български език
Вход: 12/10 лв.

резервирай билет


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *