Започнаха Ботевите тържества в Козлодуй

|
На 27 май официално се откриха Ботевите тържества в Козлодуй по случай 129-ата годишнина от подвига на Ботев и неговата чета.
 
В 11 часа честванията започнаха с рецитал на поезията на големия български поет. Учениците от училищата в Козлодуй и региона се състезаваха в три категории и бяха оценявани от жури в състав: Ана-Мила Кузманова - Председател на читалище "Христо Ботев" - Козлодуй, Людмила Дамянова - Директор на Национален музей "Параход Радецки" и Найден Найденов - Главен администратор в Сайт за нова българска художествена литература "ХуЛите". Журито присъди следните награди:
В категория "Начален курс":
1. Анисия Антонова
2. Ивон Аврамова
3. Кристиян Христов
 
В категория "Прогимназиален курс":
1 Наталия Попова
2 Дарина Блашчик
3 Стилиян Костов
 
В категория "Гимназиален курс":
1. Любов Николаева Васкова
2. Николай Балиев
 
Журито и многобройната публика са останали възхитени от рецитала на Любов Васкова, която ще бъде включена в тържествения митинг-концерт по-късно през деня.
Любов Васкова е родена на 22 септември 1989 г. във Враца и учи в училище "Христо Ботев" в Козлодуй. Специлано за "Словеса" тя сподели, че много обича литературата и история и възнамерява да кандидатства с тях.
 
В 15 часа на 27 май в Национален музей "Параход Радецки" в рамките на Ботевите тържества бяха представени и валидизирани пощенска марка, плик и печат. Гост на представянето беше министър Христина Христова.
За пръв път марката и плика бяха показани на "Радецки" и първия плик беше подпечатан от министър Христова. Марките са с тираж 30 000 бр., а пликовете са 5530 бр. и комплектът е с много висока номизматична стойност. Марките ще се продават 2 години, а пликът - до изчерпване на количеството.
Продуктът бе осъществен след конкурс "Децата на България рисуват "Радецки", проведен през 2004 г.
Наградени в конкурса са: Георги Димов на 6 г. от Кърджали, чиято рисунка стои на новата пощенска марка, Даниел Петров на 8 г. от Перник - за стихотворение, което е отпечатано на плика, и Христина Христова на 7 г. от Варна - за картина на кораба, която е разположена под стихотворението на плика.
От наградените само бащата на Христина Христова присъстваше и той получи като награда пълен комплект от всички пощенски марки, издадени през 2004 г.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *