Започнаха Дните на студентската култура

|
На 27 май в Галерията на Националния студентски дом беше открито първото издание на националния фестивал Дни на студентската култура.
Съорганизитори на инициативата са Студентският дом и Студентско читалище "Св. Климент Охридски". Тази първа по рода си проява откри Пламен Дойнов, директор на Дома, който сподели надеждата си, че този фестивал ще стане ежегоден.
В програмата на Дните на студентската култура са включени най-добрите постижения от всички видове изкуства, сътворени от студенти, представители на всички университети от цялата страна. Поздравления от името на общината поднесе Марин Жабински, зам. кмет на район Средец.
Първият ден беше посветен на изобразителното изкуство, съответно беше открита изложба на студенти от Художествената академия, специалност "Графика". За картините в изложбата говориха проф. Христо Стайков, зам. ректор и шеф на катедра "Графични изкуства" и проф. Стоянов от същата катедра. Представени са 17 художници-студенти. Както сподели проф. Стайков, "произвеждаме качествени студенти, на голяма висота", "хубаво е тези творби да отиват при хората, а не само да стоят по папките". Картините в изложбата са едни от най-добрите работи на студентите от катедрата, и представят младите художници като бъдещи самостоятелни творци. Те са стойностни и заслужават вниманието ви, заслужават своята публика! Картините се продават на почти символични цени и можете да ги разгледате (и купите) до 31 май.
Като мост към утрешната вечер, която е посветена на литературата, Пламен Дойнов представи и две нови заглавия от поредицата "Исторически семинар" на Академичния център за литература и култура - сборника "Гражданският комитет за построяването на Студентския дом (1910-1949)" и книгата на Васил Г. Янков "Думата на българския студент".


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *