Започна вторият фестивал Софийски вечери на авторската песен

|
На 1 юли в в зала "Големи кристали" на Националния музей "Земята и хората" беше открита Втората национална бард-среща "Софийски вечери на авторската песен", организирана от Съюза на българските писатели и читалище "Николай Хайтов".
На откриването на фестивала говориха Димитър Христов, организатор на проявата, кметът на район "Изгрев" Павлин Колев, под чийто патронаж е проявата, и директорът на музея Михаил Малеев.
"Това е едно социокултурно явление, което през последните 50 години промени доста представата за поезията и за музиката", каза за поетите с китара Димитър Христов, позовавайки се на руски изследователи. Тази музика и тези изпети стихове не са комерсиални. В музея бяха събрани най-добрите поети и музиканти от движението. Преди концерта беше връчена награда на Михаил Белчев – нова, новоучредена годишна награда за бардове – за песенно творчество за Земята и хората. Наградата под формата на планински кристали от Родопите връчи Михаил Малеев, а Димитър Христов връчи грамота на големия български бард. От своя страна Михаил Белчев подари на музея първия си DVD.
Концертът в Залата с големите кристали. С китарата - Слави Генчев. Снимка © Мартин МитовКонцертът започна с изпълнения на Асен Масларски и продължи с Владимир Стоянов, Геновева Цандева, Светослав Георгиев и Радоил Генчев, Александра Грънчарова и Кристиян Симеонов, Светла Георгиева, Славимир Генчев, Красимир Йорданов и много други. Всеки се представяше с по две песни. Продължението на "Софийски вечери на авторската песен" е днес, 2 юли, събота, от 14 часа, в салона на читалище "Николай Хайтов", на което бардовете ще изпълняват повече свои произведения. Заповядайте!
 
Предлагаме ви да чуете и две от изпълненията от концерта:
- "Поне веднъж" в изпълнение на Светослав Георгиев и Радоил Генчев – изтегли в MP3 формат.
- "Дом" в изпълнение на Светла Георгиева и Кристиян Симеонов – изтегли в MP3 формат.
 

Слави Георгиев (вляво) и Радоил Генчев. Снимка © Мартин МитовКрасимир Стоянов и Светла Георгиева (вдясно). Снимка © Мартин МитовСлави Генчев. Снимка © Мартин Митов


 


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *