Започна Коледният панаир на книгата 2004

|
На 15 декември започна Коледният панаир на книгата. Според издатели първият ден не е толкова силен, колкото други години.
Щандове на издателства са по-малко в сравнение с изданията, когато Панаирът е международен. Очаква се засилване на посещаемостта, тъй като това издание има изключително силна и наситена литературна програма, за което голям е приносът на Литературно кафене "Хеликон". В пространството пред зала 3.1., традиционно запазено за щандовете на книжарници "Хеликон", модераторът Йордан Евтимов посреща и представя автори, издатели, книги и награди. В чест на навършването на една година от първото случване на Литературното кафене, този път представяните книги са тематично обединени по дни.
Под надслова "Ние днес" започна в 12 часа предстаявнето на "Три поеми" на Кирил Василев (изд."Стигмати"). Едвин Сугарев прочете дълъг и подробен анализ на стихосбирката. Иван Теофилов, Екатерина Йосифова и Силвия Чолева заявиха, че трудната поезия на Кирил Василев изисква да й се отдели достатъчно време, за да се вникне в нея и да се разбере подобаващо.
За "Изобретяването на Източна Европа" на Лари Улфи и "Измислянето на Руритания" на Весна Голдсуърти (изд."Кралица Маб") говори Бойко Василев. Той разказа за реално съществуващ интернет сайт, посветен на измислената страна Молвания, показващ образа, който имат държавите от Източна Европа в очите на западноевропееца. За този образ говорят и двете представени книги. Николай Аретов припомни, че издателството е публикувало и българска книга на подобна тематика - авторката Рая Заимова разглежда образа на турчина в представите на французите.
Андрей Райчев и Кънчо Стойчев говориха за книгата си "Какво се случи?" (Разказ за прехода в България 1989 - 2004) (изд."Изток - Запад"). В книгата се разглеждат четири мита, които, според авторите, са срещнали своя край и тяхното изживяване говори за край на прехода. Такива митове са например биполярният модел и обедняването на българина.
"Магазинчето "Сполука" на Георги Петрович (изд."Стигмати") съществува отново, както съвсем случайно е установил авторът, на ъгъла на улиците "Христо Белчев" и "Солунска". Което затваря кръга на историята, започнала от магазинче с такова име в Белград в началото на 20-ти век, което, след като престава да съществува в реалното време, е пренесено на страниците на книгата и сега отново се завръща в действителността. Авторът сподели, че се е опитал да пресъздаде стила на занаятчиите - защото според него стил имат не само писателите, а и, например, водопроводчиците.
Представянето на "Един сервитьор в резиденция "Бояна" (изд."Изток - Запад") протече като диалог между автора Стефан Кисьов и Лили Маринкова. А "Един български виц" на Иван Кулеков има съдбата като последна за деня премиера да бъде ощетен откъм време, тък като, традиционно, програмата на събитията в Литературното кафене не се спазваше стриктно и изобилстваше от закъснения, които постепенно се натрупваха. Но решилите да останат до по-късно желаещи да се запознаят с новата книга на Иван Кулеков бяха възнаградени с прекрасното изпълнение на част от текста от актьора Веселин Цанев. По книгата се репeтира пиеса, чиято премиера в Сатиричния театър е насрочена за 11 януари 2005 г. Съдейки по малката част, на която станахме свидетели, пиесата ще е поредното бижу в репертоара на Държавен сатиричен театър "Алеко Константинов".
На 16 декември Литературно кафене "Хеликон" продължава с представяния на "сериозна литература" под мотото "Карта на литературата/културата", както и с връчването на наградата "Хеликон".


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *