Започна пролетният Панаир на книгата

|
На 25 май в зала 3 на НДК беше открит Пролетния панаир на книгата. На церемонията дежурните слова поднесоха Христо Данов (шеф на НДК), Раймонд Вагенщайн (шеф на Асоциация “Българска книга” (АБК)) и Ина Килева (зам. министър на културата).
Въпреки уверенията, участниците в това издание на Панаира са видимо по-малко от участниците в предишните издания. Както споделят самите издатели, малко са тези, които успяват да възстановят парите дадени за участие. Една от причините за това са входните билети (не е нормално явление, когато посетител влиза в книжарница да плаща такса вход), както и това, че Панаира се провежда през работната седмица. Защо не се използваха четирите почивни дни за това събитие така и не разбрахме. Допълнително неудобство за издателите внесе и внезапната проверка на ревизори, проверяващи за наличние на касови апарати по щандовете и изрядност на документите. Бяха съставени немалко актове. Но освен една голяма книжарница, Панаирът на книгата може да е и наистина значимо културно събитие. Доказателство за това са многото литературни премиери, предстоящото Училище по творческо писане, литературното кафене “Хеликон”.
Йордан Велчев (вляво) и Светлозар Игов. Снимка © Мартин МитовПърви (и последни за деня) в културната програма бяха представителите на Издателска къща “Жанет-45”, най-сериозното издателство за българска литература на пазара, което тази година празнува и своя 15-и рожден ден. С ръкопляскания към автора започна премиерата на книгата на Йордан Велчев “Градът или между Изтока и Запада XIV-XVII в.”, посветена на историята на Пловдив. Издателката Божана Апостолова сподели за огромния труд, положен през последните три години за написването на това произведения, а проф. Светлозар Игов представи книгата. “Друг тип историческо писане, за съжаление, тук и сега не много поощрявано, не много култивирано и не много съществуващо”, “модерен историографски труд”, нарече произведението проф. Игов. “Книгата на Йордан Велчев представя друг тип историческо писане и никак не е случайно, че ние го виждаме у един професионален историк, който може да има и алибито, че е поет... Книгите на Йордан Велчев ние виждаме докосващи се и вписващи се в най-модерните историографски тенденции на новия историзъм, така както той се култивира другаде...”. Според проф. Игов книгата представя историята като разказ, като нарация, като повествование. Той просто разказва така, както се разказва в роман, обаче това повествование е богато на изключителни исторически и философско-исторически сугестии.” “Във фигурата на “Градът” се говори не само за много градските култури на Балканите, но и за мултикултуралността на тези предели.”
Пламен Дойнов, главен редактор на Книгите днес. Снимка © Мартин МитовТази премиера бе последвана от премиерата на втория том на “Атлас на българската литература (1915-1944)” (дело на авторски колектив: Симеон Янев, Биляна Борисова Петя Колева и Велислава Маринова), също много добра книга, но и със същия недостатък като историята на Пловдив “Градът” – много са скъпи (35 и 28 лв.).
Следваше представянето на списание “Книгите днес”. Водещ беше Олег Чернев (издател и разпространител), а главният редактор Пламен Дойнов представи екипа, списанието и най-вече неговия трети брой, току-що излязъл от печат. Раймонд Вагенщайн, издател и председател на АБК също сподели няколко думи за “Книгите днес” като похвали и неговата оценъчна и регулираща роля на българския книжен пазар. “Словеса” са представяли вече изданието и няма да се спирам подробно на неговата премиера.
Отляво надясно: Иван Драгоев, Биляна Сукурова (издател) и Доротея Табакова. Снимка © Мартин МитовИздателство “Пет звезди” представи новата книга на Иван Драгоев “Записките на един пилигрим”. В тази книга авторът споделя историята на едно поклонничество, превърнало се в път към самопознанието. Пресичайки Испания и изминавайки пеша El Camino (около 800 км), Иван Драгоев открива не само нов свят, нови приятели и нови впечатления. От непосредствените преживявания се ражда един текст, който далеч надхвърля жанра на пътеписа и който разказва за много повече от интересните срещи със случайни спътници, за страноприемниците, кафенетата и километрите. За книгата (писана на френски, макар авторът да е българин) говориха Доротея Табакова (преводач на книгата), Биляна Сокурова (издател), проф. Георги Каприев, Стефка Пискулийска (редактор), Веселина Вачкова (автор на предговора, или по-точно следговора) и др. “Записки на един пилигрим” е книга, която ще бъде интересна както за онези, които обичат пътешествията, така и за онези, които са способни да превърнат всекидневието приключение, а приключението – в път към себе си. Първан Стефанов чете свои стихове. Снимка © Мартин МитовКакто сподели авторът, “търсех начин да се измора и за да спя”. Но останалите представящи не приеха това простичко обяснение, а дискутираха търсейки причината за създаването на този невероятно странен и провокиращ текст и какво е искал да каже авторът.
Последна за деня беше премиерата на новата стихосбирка на Първан Стефанов “Насрещно време и други стихотворения”. Книгата на издателство “Жанет-45” представиха Иван Цанев и Никола Иванов, а авторът и Ириней Константинов (актьор) прочетоха избрани стихове от нея. Първан Стефанов е един от най-добрите съвременни български поети и беше жалко, че на тази премиера присъстваха предимно хора в пенсионна възраст. Но Панаирът на книгата продължава до края на седмицата – можете да намерите всички заглавия на издателство “Жанет-45” на техния щанд и да си закупите каквото си харесате с отстъпка.
 
 
 
 


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *