Започна юбилейното издание на Салона на изкуствата

|
Юбилейното десето издание на Салона на изкуствата беше открито на 11 май в Националния дворец на културата.
В зала 6 директорът на НДК Христо Друмев представи изложбата "Българска икона" - колекция на Националния музей за българско изобразително изкуство (НХГ). Иконите са едни от най-красивите образци на българското зографско изкуство, съхранявани в Криптата на Патриаршеския Катедрален Храм "Свети Александър Невски". Директорът на НХГ Борис Данаилов говори за иконите, а Негово Високопреосвещенство Видинския епископ Дометиан поздрави събралите се на откриването гости от името на патриарх Максим.
Присъстващите се насладиха и на изпълнението на камерен хор "Йоан Кукузел - Ангелогласният" (диригент Димитър Димитров) - проявите са в рамките на Програма "Живата съкровищница".
По традиция Салонът на икуствата се открива на празника на Св. св. Кирил и Методий. Тази година той ще продължи до 12 юни, като програмата му е изключително разнообразна. "Това е фестивал, в който участват всички древногръцки музи, както и една съвременна - Осмата муза", каза Христо Друмев. Десетото му издание е посветено на българското и европейското изкуство, по повод влизането на България в Европейския съюз. Затова и мотото е "20: Европа: 21".
На английски език се обърна Христо Друмев към присъстващите в залата чуждестранни гости, като се извини за липсата на преводач. Той благодари за съдействието на чуждите културни аташета и културни институти, с чиято подкрепа са реализирани голяма част от програмите в рамките на Салона. Още на първия ден след откриването на фестивала се представят две изложби - "WORLD PRESS PHOTO" (Мраморно фоайе) съвместно с Посолството на Кралство Холандия и изложба гравюри на Хуан Миро (зала 9) със съдействието на Испанското посолство в София.
Тазгодишното издание на Салона на изкуствата беше официално обявено за открито от заместник-министър Ина Килева.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *