Захари Карабашлиев с две нови книги

|
Двете най-нови и безспорно обещаващи книги на Захари Карабашлиев бяха представени на 14 декември в книжарница „Пингвините” (в подлеза на Софийски университет). „Откат” и „Приказка” са две напълно различни една от друга като жанрове и форма, но и двете носят оригиналния и талантлив почерк на младия белетрист и драматург.

Приказка”, както говори и самото заглавие, е приказка, разказваща за чудесата и вярата, любовта и надеждата. Приказка за деца и възрастни. „Обичам да работя с архетипи”, сподели самият автор, обяснявайки за различните персонажи и образи в нея. Историята на самото написване е различна и нетрадиционна. Идеята е на съпругата на Захари – Силвия Карабашлиева, и се ражда преди повече от 15 години. В последствие обаче семейството, живеещо по това време в Санта Барбара, си спомня за нея, но така и не успява да намери изчезналия ръкопис. И така в един горещ калифорнийски ден Захари е твърдо убеден, че тази зимна приказка трябва да бъде написана. Заедно със Силвия двамата успяват да възстановят историята и да я напишат отново.

Илюстрациите са дело на Ива Сашева, завършила Художествената Академия в София със специалност Графика, а освен това като професионален художник е участвала в повече от 25 игрални филма. Визията на „Приказка” е едновременно съвременна и достъпна. Художничката и писателят споделиха взаимното си чувство за съавторство, за сходно светоусещане, без което крайният резултат не би бил същият.

Втората книга - „Откат” - е сборник с пиеси и диалози. Самата пиеса „Откат” получава Голямата награда на конкурса „Нова българска драма” (2008), а пиесата „Неделя вечер” - най-престижната театрална награда за драматургия в страната, „Аскеер”. През януари предстои и премиерата на „Откат” в театър „Българска армия” с режисьор Стайко Мурджев. „Репетициите са нещо наистина интензивно и интересно за автора”, сподели Захари Карабашлиев.

На въпроса дали е очаквал подобен успех писателят отговори философски: „Успехът е комплексен. Не знаеш дали успявайки сега в нещо, не се проваляш в нещо друго.”

Книгите се издават от изд. „Сиела”.
 

Илияна Генова
Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *