За гения Леонардо да Винчи – една наистина уникална книга

|
Само преди дни в Регионалната библиотека "П. К. Яворов" в Бургас се получи луксозен том на руски език, озаглавен ”Леонардо да Винчи - полное собрание живописи и графики (1452-1519)” с внушителни размери 45х30 см и тегло 14 кг.
Книгата е закупена от издателството Арт-Родник в Москва - един от лидерите на руския книжен пазар. Запазена негова марка са книгите и албумите за изкуство, архитектура, дизайн, фотография, история на изкуството. Съвместно с немското издателство "Tachen" издава серия албуми за най-великите художници в света.
Авторът на този обемист и задълбочен труд е проф. Франк Цьолнер. В своето научно изследване той се позовава на писма, непознати за широката публика дневници, художествени и документални спомени, картини, графики, рисунките, ескизи, етюди на светлината и сянката, профили,технически скици на Леонардо.
Книгата разкрива в 695 стр. подробната биография на гения, съпроводена с каталог от 34 картини, в който на основата на най-новите изследвания, проф. Цьолнер дава сегашното състоянието на картините, техниката на рисуване, биографиите на моделите, разказва за историята на създаване на всеки един от шедьоврите. На графика да Винчи са постевени 430 страници. Представени са не само познати, но и непознати листи от записните му тетрадки и научните манускрипти.
Каталогът на графиките му включва 633 рисунки, възпроизведени в цвят и мащаб. Те разкриват Леонардо в светлината на анатом, ботаник, военен и граждански инженер, картограф, изобретател, хидролог. Отразени са заниманията му по оптика, физика, геометрия. Отпечатани са към тях и записките от опитите му върху полета на птиците, медицинските му наблюдения, изучаването на природните катаклизми. Много от представените неща се намират в частни музеи и колекции, достъпни само за ограничен кръг специалисти.
Чрез този труд цялостното творчество на Леонардо се представя пред всеки, който се възхищава на гения му.
В България са пристигнали по поръчка само три екземпляра. Единият от тях е в Бургас, а другите два – в София. За да могат повече хора да видят великолепното издание, то ще бъде поставено на специален плот в читалня „Изкуство” на бургаската ул. Булаир 10.
 

Соня КехлибареваКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *