За две нови книги на издателство “Ера”

|
Похотливецът от град Тъга
Кристофър Мур
ИК "Ера", С. 2003
 
Роман на абсурда, сатира или хумористичен разказ е „Похотливецът от град Тъга“?
Вероятно - и трите. Защото, докато го четем, освен че избухваме в смях, неизбежно се запитваме и дали онези, които мислим за луди, не са по-нормални от нас.
Героите на Кристофър Мур - полицай наркоман, корумпиран шериф, празноглави „религиозни“ деятелки и меркантилна психотерапевтка, изпадат в ситуации, граничещи с абсурда, който служи за фон на лайтмотива, че самотата е в основата на човешкото страдание - страдание, отекващо в акордите на „черния“ блус.
 
Да си намериш майстора
Адел Паркс
ИК "Ера", С. 2003
 
Ураган от чувства, земетресение от неочаквани ситуации и океан от страст и любов ни връхлитат от страниците, изпъстрени със закачливо-сериозните слова на младата авторка Адел Паркс.
Героинята на скандализиращия й роман „Да си намериш майстора“ Кас Пери е амбициозна, красива, преуспяла тв продуцентка. Държи на три неща: дрехите да са маркови, рейтингът да е висок и гаджетата да са... за еднократна употреба!
Позакъсалият канал TV6 стартира създаденото от Кас предаване за двойки, които планират в най-скоро време да застанат пред олтара.
Целта е предбрачно да се провери дали единият от двамата няма склонност да кръшка. Ако изпитвате и най-малко съмнение в бъдещия си партньор - телевизията е на линия! Тя ще спретне „случайна“ среща на подозираната половинка с бивше гадже, пък ако трепетите не са угаснали и се озовете в прегръдката (и в постелята) на старата любов - камерите са готови!
И в ефир се зареждат сълзи на разкаяние, треперещи длани и стиснати (та и разменени) юмруци. Шоуто е коментирано и оплювано. Аудиторията - скандализирана и заинтригувана. Рейтингът скача до небето, рекламодателите направо ще се избият.
Но ето че се намира един, който отказва да участва в предаването поради... морални съображения. Не му се нрави, видите ли, прокламираното от екрана разрушаване на ценности, като вярата в любовта и брака и прочие.
Решена да го убеди да застане пред обектива, Кас Пери се впуска в преследване на... мъжа на живота си.
Макар че попада в обсега на собствената си скрита камера, небезизвестната продуцентка със зъби и нокти си проправя път към хепиенда на тази съвременна електронномедийна приказка.
"Да си намериш майстора" може да се закупи с намаление от виртуална книжарница "Българска книга".


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *