За закриването на фестивала Аполония 2004

|
Двадесетият фестивал Празници на изкуствата Аполония в Созопол завърши. В последния ден, 11 септември, два бяха основните акценти от програмата.
“Откриване на закриването” нарече Краси Радков в един от скечовете спектакъла “Плува ли корабче?”. Артистите от Сатиричния театър развеселиха публиката с преработен вариант на постановката от лятното си турне “Виж ми окото”, специално за Аполония, с изцяло нови текстове на Юрий Дачев, съвършено друга история, макар и да се използваха част от скечовете от по-голямото представление. Хит на спектакъла беше моментът в края, в който спря тока точно след покланянето и публиката в залата до последно беше убедена, че това е някакъв номер, част от замисъла на постановчика Рашко Младенов. Без ни най малко да се смути и притесни, Краси Радков излезе на сцената и в тъмното 15 минути занимаваше заливащата се в смях зала, докато накрая точно когато се изчерпа, токът дойде. Спирането на електричеството е обичайно за Стария град на Созопол, но едва ли някога се е вписвало така добре в една пиеса. Не толкова приятно беше това за концерта в Археологическия музей на учениците на Минчо Минчев - токът спря малко преди края на последното изпълнение за вечерта. Александър Краповски (Македония) грабна публиката с великолепното си изпълнение на "Carmen Fantasie" от Сарасате и интересния си външен вид - очевидно дългата коса на цигуларя бе скрита под ярко червена фолклорна забрадка, което му придаваше неповторим вид, особено в съчетание с музиката по "Кармен". За съжаление акомпаниментът на роял не можеше да бъде продължен в тъмното. Присъстващите на цигулковата вечер, с право наречена "виртуозна", останаха изключително доволни от професионализма и таланта на младите участници - нито едно изпълнение не отстъпваше от класата на майсторския клас на проф. Минчо Минчев. Определено инцидентите съпътстваха концерта - Цветомир Цанков завърши възхитително изпълнението си на La Stregne от Паганини с една скъсана струна. Цветомир, Александър Краповски, Katarina Teshenji (Сърбия), Mika Seifert (Финландия), Yasmin Heider (Бразилия), Ioana Ratin (Румъния) и Barbara Buschenhenke (Германия) бяха бурно аплодирани в продължение на минути в тъмнината, находчиво разпръсната от модерните технологии в лицето на фенерчета от мобилни апарати и светещите им екрани. Това позволи в сумрака на сцената да се различат силуетите на цигуларите и на поднасящите цветя почитатели.
Параскева Джукелова рисува с краката си по платно. Снимка © Мартин МитовТози много силен концерт, наред с останалата част от музикалната програма, стои в подкрепа на твърденията, че юбилейното издание на Аполония е доминирано от музиката. Критиките за слабата литературна програма отчасти бяха подкрепени от хепънинга (или пърформанса, ако повече ви харесва тази интересна думичка), организиран от БТА. Преди закриването на празниците на изкуствата надсловът "Световната България" събра в двора на Художествената галерия любопитните да видят как актрисата Параскева Джукелова и художникът Димитър Хинков рисуват карта на българския дух върху макет на земното кълбо. Идеята да се представи по този начин списанието "ЛИК", особено на тази натоварена с много символика дата, е свързана с проекта на страниците на списанието, във всеки един брой, да се представят 17 български личности, противопоставяйки на тероризма съзидателната сила на духовното начало. Единственото масово българско списание за култура и изкуство вече представя не само културата по света, но и български творци, работещи в чужбина. Наред с "ЛИК" се обърна внимание и на традиционното "Паралели". Изданието, което скоро ще чества своя 40-годишен юбилей, определено не се радва на предишната си слава. Въпреки поддържането на определено ниво, особено в условията на конкуренцията с различни типове лайфстайл списания, "Паралели" е далеч от някогашната си слава и един бърз преглед на последния брой до голяма степен обяснява този факт.
Последното литературно събитие бе представянето на "книгата на века" - "Одисей" на Джеймс Джойс и нейното появяване на българския пазар. Въпреки не дотам добрата идея за вход на вечерните литературни премиери и лекото застъпване с "Балкански ветрове" залата в Художествената галерия не остана празна. Дошлите да чуят какво ще им кажат преводачката Иглика Василева и издателите от "Фама" Мария Коева и Игор Шентов едва ли научиха нещо ново, освен известните вече факти - трудностите и рисковете при издаването, откупването на авторските права, безкрайно сложния превод и удоволствието, най-накрая, след 80 години, "Одисей" да излезе на български. "Литературното събитие на годината, а и на века", "културен символ на присъединяването към Европа" нарекоха издателите появата на романа. Иглика Василева разказа накратко за историята на превода и сподели някои свои виждания относно "библията на модернизма", чието отсъствие от българската библиотека е било "голямо бяло петно - много голямо и много петно". Откъс от последната глава, "Пенелопа", състояща се от прословутите 8 изречения, прочете Меглена Караламбова. Тя прочете само първото изречение на единствения женски глас в книгата - за любопитните, това й отне малко повече от половин час. Вярвам на възклицанието на преводачката след четенето "Сякаш го чувам за пръв път" - истинско удоволствие е възприемането на литературна творба чрез майсторството на превъзходна актриса, каквато е Меглена Караламбова.
Същинското закриване на фестивала беше концертът “Балкански ветрове” – Теодосий Спасов (кавал), Тамара Обровац от Хърватска (вокал), Михай Сорохан от Румъния (тромпет), Тони Китановски от Македония (китара), Костас Теодору от Гърция (контрабас), Саня Илич от Сърбия (пиано), Изет Къзъл от Турция (перкусии) и Стоян Янкулов (ударни). Повече от два часа музикантите от различни страни представяха своите интерпретации на балкански мотиви, обединявайки ги в едно общо звучене, с наситен ритъм и много спонтанност. И навявайки мисли за едни обединени Балкани, без войни, с много музика и добро настроение.
 
Още снимки можете да видите на страницата на Аполония.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *