За изминалия и предстоящия сезон в театър “Българска армия”

|
Театър "Българска армия" се отчете за изминалия сезон и обяви какво да очакваме през идния.
През изминалия сезон 2007/ 2008 в репертоара на Театър „Българска армия” има 15 заглавия. Едно от най-важните събития през сезона несъмнено бе премиерата на „Чайка” от А. П. Чехов – постановка на Крикор Азарян, която за 30 представления са гледали около 12 000 зрители. Втората премиера „Събота, неделя, понеделник” от Едуардо де Филипо, постановка Андрей Аврамов, за 18 представления е посетена от около 6 500 зрители. През месец януари дебютира младата режисьорка Весела Василева на професионална сцена с пиесата на Елена Грьомина „Зад огледалото”. Четвъртата премиера за сезона мина под знака на младите актьори в театъра - нови лица, непознати на зрителя: Екатерина Стоянова, Леонид Йовчев, Юлиан Рачков и разбира се, Александра Сърчаджиева. За 13 представления са гледали 3 000 зрители.
Спектакълът „По-големият син” от Ал. Вампилов, постановка на Николай Ламбрев, с която отбелязахме 70 годишният юбилей на Васил Михайлов, са посетили над 5 000 зрители за 15 представления. Десет години от премиерата на „Много шум за нищо” – най-дълго играната пиеса на Шекспир в България, за 11 представления над 4 000 зрители.
 
Освен на фестивали в големите центрове Варна, Пловдив, Стара Загора, Бургас, не изневерихме на практиката да гостуваме и в по-малки градова на страната, като Етрополе и Асеновград, Казанлък, Ямбол, Добрич, Пазарджик. В тези градове зрителите се радваха на заглавията „Куклен дом”, „Трамвай „Желание”, „По-големият син”, „Много шум за нищо”, „Събота, неделя, понеделник”, „Игра на любовта и случая” и хита на сезона „Чайка”
 
Новияt сезон ще започне със съвместен проект между театър „Rampe” – Щутгарт, Националният театър на Люксембург и Театър „Българска армия”. Заглавието върху което ще работи международният екип е „Хамлетмашина” от Хайнер Мюлер, режисьор ще е проф. Бернард Ойсершулте от Щутгарт, а в спектакъла ще гостуват актьори от националния театър на Люксембург и българските им колеги Георги Новаков, Стефан Вълдобрев, Леонид Йовчев и Екатерина Стоянова. Следващата премиера ще е дългоочакваният спектакъл на Теди Москов „Одисей”. На сцената отново ще се срещнат Александра Сърчаджиева и Иван Ласкин, Мая Новоселска и Йоана Буковска, както и Александър Дойнов, Никола Додов, Борислав Стоилов, Юлоян Рачков и Велимир Велев. Ще видим на сцената и Пинтъровата пиеса „Колекцията” под режисурата на маестро Крикор Азарян. Избраните от него актьори са: Антоанета Добрева – Нети, Камен Донев, Стефан Вълдобрев и Георги Кадурин. Около нова година репетиции ще започне и Николай Ламбрев върху текста на Едуард Радзински „Тя в отсъствие на любов и смърт”. Сезон 2008/ 2009 ще закрие култовото криминалето на Агата Кристи „Десет малки негърчета” под режисурата на Красимир Спасов.
 
Новия сезон театърът ще посрещне и с обновена витринна реклама. Една от най-новите технологии ще даде възможност на публиката, докосвайки витрината с един пръст, да сърфира във виртуалното пространство на театъра. Да избира и да научи повече за любимите си актьори или спектакли. Да се запознае отблизо с историята на Театър „Българска армия” и, разбира се, да гледа клипове от спектаклите, които се играят на нашата сцена.
 

По материали на театър "Българска армия"
Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *