За концерта в София пристигат и четиримата основатели на Мецофорте

|
Четиримата основатели на Мецофорте се събират за концерта на 18 април, в зала 1 на НДК. Според първоначалната информация на сцената щяха да свирят само трима от създателите на групата с 30 годишна история - Ейтор Гунарсон - клавишни, Гули Брим – барабани и Йохан Асмундсон – бас. Вече стана ясно, че на откриването на пролетния София Джаз Пик, организиран от Джаз ФМ радио, ще слушаме на живо и четиримата.
В деня на концерта в София пристига и китаристът Фридрик Карлсон, който е работил с Мадона, Джей Кей от Джамирокуай, Том Джоунс и др. Освен чудесен китарист, Фридрик е познат и със стриктното си придържане към здравословния начин на живот – от дълго време той се занимава с йога и аюрведа.
Към музикантите от Мецофорте и българските им колеги Вили Стоянов и Мишо Йосифов ще се присъедини и чилийският перкусионист Алфонсо Гаридо. Той е свирил с AC/DC, Metallica и Iron Maiden. С него изпълнителите на сцената в НДК ще станат десет, което е едно обещание за много силно преживяване с горещия исландски фънк на Мецофорте.
 
Освен трите великолепни концерта на Мецофорте (18 април), De Phazz (21 април) и Маркъс Милър (18 май), в предстоящия София Джаз Пик публиката може да чуе и едни от най-добрите чешки джаз музиканти - C.C. Quartet. В България те ще се представят със световноизвестния перкусионист Алан Витоуш. Техният концерт ще бъде на 4 май във Военния клуб в София. Преди това чешките музиканти ще концертират във Варна - на 2 май в Художествената галерия, и на 3 май в Русе – в Пленарна зала.
"Когато слушате тяхната музика, вероятно ще бъдете завладени от чувство, което може да се изрази с една дума – свобода!" Нетрадиционното съчетаване на три кларинета и бас-кларинет в C.C. Quartet е удивляващо, но е изненадваща и безкрайната звуковата оцветеност, гласовата подвижност на живия и разнообразен репертоар. Музиката на C.C. Quartet ще ни потопи в атмосфера на мистика, на моменти медитативност, вълнуващи импровизации и оригиналност.
Алан Витоуш е световноизвестен перкусионист, овладял инструменти от Африка, Австралия, както и автентични инструменти на американските индианци. Години наред той свири с чешки и европейски джазови виртуози и си извоюва реноме на идеален импровизатор, който се изявява извън шаблона. Сътрудничи както с танцьори, така и с театрали.
Витоуш е работил заедно с танцьори от Кънингам Къмпани – Прага, Варшава 1964, Мин Танака – Прага, Токио 1990, Театралното студио на чистата радост – Кайро 1994.
C.C. Quartet са оригинални, витални и успешно демонстрират изкуството си на многобройни джаз фестивали, между които се нареждат Inalfa Festival в Холандия, 22-ият Международен джазов фестивал в Прага, Шопеновият фестивал в Марианске Лазне, фестивалът "Б. Мартину" в Поличка, "Sommer Festival" в Нюрнберг, фестивалът "Lent Maribor" и др.
 
Пролетният София Джаз Пик се провежда благодарение на Корпоративна Търговска Банка, Schweppes, "Булконс Първомай" и Столична Община. Концертът на C.C. Quartet се осъществява със съдействието и на Чешкия център.
 

По материали на Джаз ФМ радиоКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *