За литературния конкурс на Дружеството на писателите, Пловдив

|
На 19 юни в къща "Ламартин" в старинната част на града под тепетата, в една от заключителните презентации на феста Пловдив чете събра за пореден път автори, издатели и читатели, за да присъстват на финалните резултати в конкурса за поезия и проза, в подкрепа на инициативата за книжовния фестивал.
Този конкурс се организира от Дружеството на писателите - Пловдив и Издателска къща "Жанет-45" и бе обявен в деня на откриването на същия форум през юни месец миналата година. Той приключи на 31 декември 2003 г. и в него се включиха 60 пловдивски автори с 61 ръкописа поезия и проза - 35 стихосбирки, 11 романа и 15 сборника с разкази. Около 90 процента от всички участници са изключително млади хора, дори и ученици, както и само една трета от тях са членове на Дружеството на писателите - Пловдив. Всички тези факти недвусмислено говорят за мащабите и "непрофесионалната" авторска аудитория, взела участие със своите творби и търсеща място както под слънцето на родната литература, така и в сърцата на българския читател.
Жури в състав проф. Огнян Сапарев, председател, и членове проф. Светлозар Игов, Емилия Каменова и Борис Минков, отличиха следните ръкописи:
Поезия:
- Иванка Могилска - за стихосбирката "ДНК"
- Дима Арабаджиева - за стихосбирката "Посвещения"
- Светла Караянева - за стихосбирката "41 стихотворения"
Проза:
- Велин Станев - за сборника разкази "Любофф"
 
Отличените книги ще бъдат издадени от ИК "Жанет-45" и ще бъдат представени на Коледния панаир на книгата в София, а присъствалите на събитието се потопиха в атмосферата на творбите, пресътворени от самите автори.
По-късно Балабановата къща трудно побра всички любители на словото и в частност на поезията за премиерата на Иван Теофилов и стихосбирката му "Инфинитив" (Жанет-45), отличена тази година с наградата "Христо Г. Данов" в категорията "Българска художествена литература", за което събитие "Словеса" ви информира. Под звуците на "Ондина" от Равел, с Гена Табакова на рояла, уникалните актьори Татяна Лолова и Ицках Финци сътвориха зашеметяващ спектакъл и покориха по категоричен начин всички присъстващи, като доказаха в свой стил защо именно Иван Теофилов отнесе престижната статуетка за литературно постижение. След премиерата поетът специално за "Словеса" отговори на зададения му въпрос, провокиран от самата стихосбирка, дали мъдростта винаги е в "инфинитивна форма" - "Категорично да. Така, както тя винаги е и действие".
Не мога да подмина мълчаливо още едно събитие в рамките на тези литературни срещи, което е част от дългосрочната програма "Младият Пловдив чете", организирана за пръв път тази година. Болеещи за духовността на децата на България личности като Божана Апостолова създадоха тази инициатива и подадоха ръка на младото поколение и тяхната ценностна система. Този своеобразен "отговор" на царящото насилие потърси път към сетивата на тийнейджърите и едновременно с това има амбицията да покаже на света нашите талантливи млади поети и може би бъдещи писатели. Нека им пожелаем успех от сърце! И на тях, и на хората, които съвършено безкористно застават зад тази кауза. За да не си задаваме след време отново, и за пореден път много късно въпроса "Какво се случва с децата ни"...
Иска ми се да затворя страницата за това издание на феста Пловдив чете с един стих на Таня Станкова от мултикултурно студентско общество "Хормония", което тя с удоволствие подари на всички нас от "Словото". И да сподели светоусещането именно на същите тези младите хора, за което всички ние сме в един непростим дълг.

Хаосът е неизбежен
след няколко хилядолетия,
прекарани в стремежи
да се приближим към вечното.
 
Ще се намери вездесъщия
пастир на стадото отчаяно
да му подхвърли къшей
колкото да не умира гладно.
 
Ще раздели внимателно
от мършата - курбана за неделя,
ръцете ще изплакне
щом охранените онемеят.
 
Още няколко хилядолетия
все неизбежен ще е хаосът.
Ще трябва да се появи поетът -
мършата на стадото.

 

За "Словеса" от Пловдив: РейниКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *