За премиерата на Павлина Йосева

|
Малка се оказа галерия-книжарница Кръг+ в София да побере приятелите и почитателите на поезията на Павлина Йосева вечерта на 6 юни. А поводът беше премиерата на нейната първа стихосбирка "Трудна за сънуване".
Известната в интернет като pin4e Павлина Йосева е родена в Шумен. Пише стихове от малка и има публикации във в-к "Шуменска заря", в "Пламъче" и "Пионерская правда", "Нов Пулс" и "Уикенд". През 2005 г. получава "Ерато" - наградата за поезия на в. "Уикенд". Завършила е Художествена гимназия в София и "Режисура и операторско майсторство" в Нов български университет. Уменията си като художник показва и в стихосбирката си, която е илюстрирана с нейни картини. Към книгата е издаден и компакт диск с рецитации на нейни стихове от самата нея и от поета Балчо Балчев.
Премиерата премина много раздвижено. Освен стандартното рецитиране на стихове, имаше и много танци и песни. Китаристът Михаил Стефанов изсвири и изпя песни по стихове от стихосбирката, балерината Николета Видинова се включи със свои изпълния, танцуваха и представители от Салса клуб София. Мартин Косев и Вилиан (на когото не разбрах второто име) влезнаха в ролята на водещи, а Ангел Ангелов изигра ролята на журналиста, който "взе интервю" от развълнувата авторка. Всички участници са ученици от Испанската гимназия, от 31 СУЧЕМ в София или бивши техни възпитаници, някои от които вече студенти. Те четоха и част от стихотворенията в книгата. Тяхната организаторка Христина Петрова говори накратко за поезията на Павлина Йосева, а бяха прочетени и поздравителни адреси от приятели на авторката. Видимо много развълнувана, Павлина Йосева благодари на всички, които са помогнали за издаването на книгата, на семейството си, на редактора си Славимир Генчев (който за съжаление не успя да присъства на премиерата).
Докато щастливата авторка раздаваше автографи на многобройните си почитатели, книжарница се превърна в импровизиран дансинг, където заразените от талантливите млади танцьори зрители имаха възможност да потанцуват. След това купонът се премести в клуб "Жолио", където песните и стиховете продължиха.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *