За първи път българските деца избират своята любима книга

|

С онлайн-гласуване за пръв път в България децата ще са журито, което ще избере най-добрата детска книга у нас. Тази възможност им дава наградата „Бисерче вълшебно“ 2013, чието гласуване започна на 20 март. Тя е организирана от сайта "Детски книги" по случай Международния ден на детската книга 2. април. Конкурсът е и част от кампанията „Походът на книгите“, организиран от Асоциация „Българска книга“.


Подобен проект не е осъществяван до момента в България, а целите му са  да запознае децата с модерната художествена литература, издавана на български език, да им даде възможност да направят сами своя избор за любима книга и да насърчи четенето сред подрастващите на възраст между 7 и 14 години.

Желанието на организаторите на наградата „Бисерче вълшебно“ 2013 е да срещнат българските деца с новите книжни заглавия, отговарящи на техните интереси, и да насърчат активното четене сред подрастващите. С подкрепата на българските учители и библиотекари подобна мисия е напълно възможна.

Механизмите за участие в наградата „Бисерче вълшебно“ 2013 са прости: всяко дете на възраст от 7 до 14 години има възможността да гласува онлайн за своята любима книга на www.biserche.com. Заглавията, номинирани в две възрастови категории – „Млади читатели“ (7 – 10 г.) и „Запалени читатели“ (11 – 14 г.), са художествена литература на български език, издадена през 2012 г. и неприсъстваща в задължителните учебни списъци. Когато направи своя избор от номинираните заглавия, всеки участник гласува онлайн в периода до 15 април 2013 г. и има правото само на един глас.

Двете книги във всяка от възрастовите категории, събрали най-много детски гласове, ще бъдат обявени на 21 април 2013 г. по време на Празника на детската книга в София. За своя принос към избора на най-добрата книга всяко от включилите се в гласуването деца ще получава почетна грамота. Две от тях, гласували във всяка възрастова категория, ще получат и голяма награда – комплект книги и велосипед. На още четирима участника ще бъдат връчени книги със специални послания от български издатели.

Повече подробности за наградата „Бисерче вълшебно“ 2013 и правилата за участие ще откриете в специално създадения сайт: www.biserche.com.

Наградата „Бисерче вълшебно“ 2013 се провежда с подкрепата на МОМН, Асоциация „Българска книга“, Българска библиотечно-информационна асоциация, Столична община, Столична библиотека, Детски отдела на Столична библиотека, Асоциация „Родители“, Национален център за безопасен интернет и с медийното партньорство на „Аз чета“.

За “Детски книги”

"Детски книги" (www.detskiknigi.com) e сайт, посветен изцяло на детските книги и насърчаването на детското четене. Освен ревюта на книги и забавни идеи за игра, екипът на сайта организира периодични срещи с ученици и издания на националната кампания „Читателска щафета“, посветени на любими детски автори.

За „Походът на книгите“

През месец април 2013 година ще се проведе вторият „Поход на книгите“ в България – време за рицари, приказни герои, срещи с популярни личности, награди, мечти, ретро трамвай, градина, музика, книги …
С кампанията „Походът на книгите“ Асоциация „Българска книга“ ще отбележи Международния ден на детската книга – 2 април и Международния ден на книгата и авторското право – 23 април. Двете приоритетни цели са: повишаване интереса към четенето и книгите сред децата; алармиране на родителите, учебните заведения, медиите и обществото за негативните тенденции, свързани с грамотността и липсата на връзка между книгите и най-малките – нещо, което е от изключителна важност за младите хора, когато става дума за по-нататъшната им реализация и развитие, както и за пълноценното им вписване в средата, в която живеят.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *