За четвърта поредна година страстен фестивал ще събере тангероси край морето

|
Днес, 3 юли, се открива, един от най-красивите летни фестивали. В рамките на почти седмица - от 3 до 7 юли включително - Kaliakria Resort ще бъде домакин за четвърта поредна година на уникалния за България танго маратон - Black Sea Tango Marathon. Той събира отново край морето едни от най-добрите учители и танцьори на класическо аржентинско танго от цял свят.
В програмата са включени нощни милонги, следобедно танго на плажа, DJ партита на басейна, танго демонстрации и 40-часов танго маратон на "El Balcon del Mundo" ("Балкона на света"), с който ще завърши събитието. Тази година звездите на събитието са Мойра Кастежано и Гастон Торели - една от най-добрите танго двойки в света. Стилът им е неповторима комбинация от традициите на танго и съвременното танцово изкуство. Те ще посетят черноморската седмица на тангото като част от световното си турне, което обхваща Европа, Азия, САЩ и Канада.

Още през 2010 г. Black Sea Tango Marathon постави един от най-красивите курорти по Северното Черноморие - Kaliakria Resort и България за първи път на картата на световните танго сцени. Вече четири поредни години, събитието събира повече от 100 участници от над 15 държави, сред които Швеция, Италия, Румъния, Австрия, Гърция, Германия, Франция, Холандия, Англия.


Организаторите от Tango&Pepper Studio избират Kaliakria за четвърта поредна година, защото според тях това е мястото, в което танцът се е влюбил, и обратно.

В рамките на Black Sea Tango Marathon 2013 ще се проведат специални семинари с Мойра Кастежано и Гастон Торели. Очакват ни специален 6-часов танго семинар, както и допълнителни уроци по танго-валс и милонга, а в събота е нощта на демонстрацията им. Начинаещи и напреднали ще имат възможността да се присъединят към уроците и да се запознаят с различните стилове в танго.

Във всички фестивални дни най-добрият световен микс от DJ имена на танго сцената ще поддържа настроението около басейна в Kaliakria с характерен стил и дълбоки познания на танго културата от нейните златни години (20-те, 30-те, 40-те на 20. век). Тази година организаторите са поканили Bärbel Rücker от Дания, Analia La Rubia Del Giglio от Аржентина, Bachar Bitar от Германия и Konrad Krynski от Унгария.

Аржентинското танго определено преживява ренесанс в световен мащаб. В последните години това изкуство зае място на едно от най-актуалните занимания в Европа, Балканите, Азия и Америка. Отдадени любители и професионални танцьори се срещат на милонги, фестивали и маратони по цял свят, за да танцуват в продължение на дни без да спират, увлечени в магията на музиката и танца. На 30 септември 2009 г. ЮНЕСКО обяви аржентинското танго за Културно нематериално богатство и го добави към своя списък, предназначен да допринесе за съхраняване разнообразието на културния израз на човечеството.

С четвъртия пореден Black Sea Tango Marathon в Kaliakria през 2013 г., България ще се нареди отново сред предпочитаните от танго професионалистите и аматьори дестинации по света, което е своеобразна реклама за страната ни и красотата на нейните уникални природни дадености.

Програмата на танго маратона можете да намерите тук.

За Tango&Pepper Studio:

TANGO&PEPPER Studio, базирано в София, е създадено с цел да популяризира аржентинското танго и да създава нови възможности за развитие на това изкуство. Студиото организира, както постоянни активности: милонги, практики, уроци и семинари, където хората намират място за комуникация чрез езика на танца, така и национални и международни танго събития: фестивали, концерти, шоу-спектакли.

За Kaliakria Resort:

Ваканционният комплекс Kaliakria Resort се намира на 8 км северно от Балчик и е проектиран от известния испански архитект Густаво Клостер, познат с луксозните си проекти за вили в Коста дел Сол. В рамките на комплекса се намира ресторант “El Balcon del Mundo”.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *