За шести път Цвете за Гошо – от 5 до 7 май

|
Тази година е шестото издание на традиционния международен блус-рок фестивал, посветен на Гошо Минчев.
В три вечери - на 5, 6 и 7 май родното музикантско войнство ще почете Патриарха на българския блус и рокендрол. Концертите ще се вихрят в столичния Южен парк, от 16 до 22.30 часа. Мястото на събитието е избрано не случайно. “Обичам да съм на чист въздух и сред свободни хора”, сподели в едно от последните си интервюта Гошо Минчев – именно затова организаторите от Столична община и фондация „Български рок” събират почитателите на Гошо, но и всички, обичащи българската музика, на поляната – под открито небе и с бира в ръка, с традиционната подкрепа на „Каменица”.
Афишът с участници гарантира отлично настроение. Там са както по-млади групи и изпълнители, близки до идеите на Гошо Минчев, така и ветерани, проправили заедно с него пътя на съвременната музика у нас. В регламента влиза една интерпретация на песен от репертоара на Гошо, както и авторски пиеси и магистрални за блуса и рокендрола парчета: по избор.
Хедлайнъри в различните вечери са последната банда на Минчев - “Стари муцуни”, с Валди Тотев зад микрофона; Васко Кръпката, Камен Кацата и “Каскадьори” и “Бараби Блус Бенд”, чийто фронтмен Марио Събев – Буги Барабата – написа посвещението “Гошо е с нас”.
За сцената се стягат , “Епизод”, “Три и половина”, Роберта, Б.Т.Р., “Джендема”, певецът на “Ахат” и “Аналгин” Звездомир Керемидчиев, Вили Каваладжиев, Развигор Попов, “Монолит”, “Дърти пърчийс”, “Блус трафик”, “Сънрайз” и “Балканджи”.
И тази година фестът ще има международната подкрепа - този път от Румъния.
На сцената ще се съберат вечните песните на Гошо Минчев от неговите малко на брой, но изключително съдържателни албуми – Българският рок (1987), Рокендрол ветерани (1989), Равносметка (1995), BG рок (2CD) (1997), Бяла тишина (1997), Бира, секс и рокендрол (със “Стари муцуни”) (1994), История с китара (1999) и френския му проект с шансони Le Monde De Demain (2000).
В съкровищницата на българската музика Патриарха добави хитовете “Какви времена”, “Блажени години”, “Момчето и аз”, “Юли”, “Бира, секс и рокендрол”, “Есен в Созопол”, “Почти полунощ”, “Урок по рок”, “Първи в класация”, “Стар избелял албум”, “Флирт със собствена жена”, “Снегът на спомена”, “Сребърни ята”, “Бяла тишина”, “Хляб и мармалад”, “Сам на бара”, “Мързелив бирен ден”, “История с китара”…
Георги Минчев си отиде на 18 февруари 2001.
 

По материали на организаторите
Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *