Звездата на фламенкото Естрея Моренте идва у нас през есента

|
Фламенко певицата Естрея Моренте ще пее в София на 4 октомври. Концертът на Естрея и нейната група ще се състои в зала 1 на НДК от 19:30 ч.
Концертът се организира от Джаzz + в сътрудничество с Испанското посолство в София.
Това лято певицата е на турне със специален проект, по който работи заедно с фадо изпълнителката Дулсе Понтеш. Проектът е наречен Дулсе-Естрея и представя немислимото смесване на два традиционни жанра - фадо и фламенко, каквото само две големи артистични фигури като Дулсе Понтеш и Естрея Моренте могат да сътворят.
 
Естрея Моренте е най-обещаващата фламенко певица от новото поколение млади артисти. Испанският режисьор Фернандо Труеба предрича, че “тя ще бъде принцесата на ХХІ в.” Вдъхновена не само от фламенко изкуството, но и от великата певица Ла Ниня де лос пейнес, възпята от големия поет Фредерико Гарсия Лорка, Естрея принадлежи към неокласическата фламенко генерация. Тя е позната на българската публика с изпълнението си на фламенкизираното танго "Volver" от едноименния филм на Педро Алмодовар, както и от участието си във филмите на Карлос Саура – "Iberia" и "Bunuel y la mesa del rey Solomon".
А в страната си и в испаноезичния свят Естрея е истинска звезда, както подсказва и името й(от исп. estrella – звезда).
 
Първите й два албума – Calle del aire и My cante y un poema, продадени в 500 000 тираж, й отредиха първостепенна роля на съвременната фламенко сцена. А последният й проект Mujeres, посветен на забележителни певици не само в историята на канте хондо – Ла Ниня де лос Пейнес, Ла Перла де Кадис, Ла Репомпа и Кармен Линарес, но и на Чавела Варгас, Сусана Реналди и Нина Симон, доказва, че Естреита е непредставимо добра певица, която изразява себе си с всички средства на сценичното изкуство – тя е прекрасна на сцена, тайнствен огън – освен,че пее, танцува вдъхновено и има добри артистични качества. "…Когато тя пее, човек просто не може да отдели очи от нея", пише Ню Йорк Таймс за красивата певица от Гранада. Наистина няма втора като Естрейа!
Билети за концерта може да намерите в Дюкян Меломан, в билетния център на НДК, супермаркети Пикадили, книжарница Сиела-Книгомания в Mall of Sofia, както и он-лайн - www.ticketplus.bg и www.meloman-bg.com.
 

По материали на Джаз +Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *