“Звезди и плевели” – третата стихосбирка на Светла Георгиева

|
На 26 май 2005 г. в салона на Софийска градска художествена галерия се състоя премиерата на новата стихосбирка "Звезди и плевели" на Светла Георгиева, издание на Издателско ателие "Аб".
Светла Георгиева е завършила Художествената академия в София, има двадесет самостоятелни изложби и много участия в колективни изяви. Освен като художник, Светла Георгиева е известна и като поет, композитор и изпълнител на песни по свои стихове. Изнасяла е поредица концерти в страната и чужбина, има издадени две аудиокасети и компактдиск с балади. "Звезди и плевели" е третата й поетична книга след "Вълчица в храма" (1997) и "Недоизпито море" (2001).
Водещ на представянето на "Звезди и плевели" беше самата авторка. Сред картините на Димитър Киров, изложени в галерията, тя разказа, че е създавала тази книга в продължение на три години и много от стихотворенията в нея са писани извън България, че книгата "изразява нещо, което е много мое." Присъстващите имаха удоволствието да се насладят на изпълнените "Фантазия" и "Фуга" на Бах от пианиста Ростислав Йовчев. Той сподели, че когато чете дълбокосъдържателната поезия на Светла, не може да остане равнодушен. Представянето продължи с рецитал на авторката като музикалният фон се осигуряваше от "вълшебната" флейта на Кристиян Симеонов.
"Основният докладчик" Кръстьо Пастухов, както Светла Георгиева го нарече, отрече, че ще "издава присъда". "Това е книга за звездите, Вселената и за това какви ги вършим ние в нея." И добави: "Светла превръща и плевелите в звезди. Повечето от произведенията вътре имат за основа някоя физическа формула, понятие или закон, но излизат от тази основа и отиват да видят как изглежда всичко откъм задния двор." Кръстьо Пастухов още нарече стиховете на Светла "Капчици кръв от убодените стъпала по пътищата на времето. При нея отсъства модерният напоследък феминизъм. Открива се формулата за оцеляване - а това е пътуването към себе си".
Развълнувана и дълбоко искрена, Светла Георгиева прочете още няколко от стихотворенията си, заразявайки със своето вълнение и публиката. Думата взе Любен Лачански, който заяви, че между всичките си артистични лутания Светла е намерила себе си - тя е истински артист.
Част от стиховете в новата книга "Звезди и плевели" са и песни. Имахме възможност да чуем няколко, изпълнени от авторката на китара, и те получиха заслужените си аплодисменти и обич от възхитената публика.
Тази премиера беше истински удоволствие за почитателите на хубавата поезия и на авторската песен.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *