“Земята ще бъде рай – ще бъде!”

|
"И глухите, и слепите разбраха, че в НДК се провеждат дни на народните будители, но не и политиците. Сигурно, защото не са нито глухи, нито слепи." Това бяха встъпителните думи, с които издателят Иван Гранитски откри на 5 ноември литературната вечер, посветена на списанията за литература и изкуство на Гео Милев "Везни" и "Пламък".
Вечерта, преминала под надслов "Небето е ключът към света. Аз - свят и космос", бе особена и с това, че бяха представени и много млади творци, чиито творби са включени в последния брой на списание "Пламък". Иван Гранитски разказа накратко историята на списанията на Гео Милев, след което Арсения Стойчева и проф. д. и. Петър Петров с искрено вълнение прочетоха произведения на Гео Милев, Чавдар Мутафов, Емануил Попдимитров, Теодор Траянов и др. В пълната предимно с млади хора зала 10 на Националния дворец на културата, сред задъхано мълчание, звучаха стихове от поемите "Ад" и "Септември", части от статии в списание "Везни" от времето, когато негов редактор е бил Гео Милев, както и биографични данни за него.
Втората част от вечерта беше посветена на младите и талантливи автори от последния брой на "Пламък". Поетът и главен редактор на списанието Георги Константинов говори за "творческата широта" на списанието и за съвременното поколение творци, което нарече "внезапното поколение". Свои стихотворения прочетоха нови и изявени вече сътрудници на "Пламък" Мартин Петков, Мария Николова - Ния, Мирослава Илкова, Снежана Славчева, Калин Ненов. И Иван Гранитски, и Георги Константинов пожелаха на младите творци да не угасва пламъка в тях, както е горял докрая в Гео Милев за да се сбъднат думите му:
"Земята ще бъде рай -
ще бъде!"

Всички присъстващи получиха като подарък последния брой на списание "Пламък" и новата стихосбирка на младата Мария Николова - Ния "Под старото небесно кадифе".


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *