“Змийско мляко” на сцената на театър “Българска армия”

|
На 26 февруари Театър Българска армия представи първата си премиера за 2005-а година - спектакъла "Змийско мляко".
В препълнената зала зрителите видяха 38 сцени от живота на едно съвременно българско семейство. Теодора Димова пише сценария по действителен случай и по нейните думи това е най-трудно написаната й пиеса. "За първи път знаех цялата история, която исках да разкажа. От самото начало знаех защо искам да напиша "Змийско мляко", знаех финала, знаех точно какво искам да кажа, а то е, че всеки върви към своето просветление, че този миг е невидимият център на живота ни."
Постановката е на Красимир Спасов, който я определя като "документална драма-фикшън". Единствената авторска композиция към спектакъла е "От другата страна" (музика Веселин Тодоров, текст Александър Петров) в изпълнение на Роберта. За тази песен се подготвя видеоклип. Останалите композиции са на Стинг - режисьорът съзнателно ги е подбрал така, че да изградят втора сюжетна линия, която, по думите му, разказва сходна история. Сценографията и музикалното оформление създават известна прилика с киното, а синкретичният характер на спектакъла се допълва и от визуализираните поетични текстове, които придават допълнителни пространствени измерения на художествените внушения. Фрагментарните сцени казват основното и оставят зрителя сам да доизгради във въображението си развитието на случката.
Режисьорът определи изпълнителите, специално подбрани от него за постановката, като "модерни актьори, които усещат с цялото си същество забързания ритъм на съвременното ежедневие". Модерността обаче има много измерения в този спектакъл - тя личи и в режисьорския подход към материала, и във фрагментарния характер на текста на Теодора Димова, който носи в себе си множество препратки и алюзии към световната литературна традиция - като се започне с древногръцките трагедии и се стигне до Ибсен и Достоевски. Разглежданите теми са вечни, ала това не им пречи да бъдат интегрирани по един изумителен начин в специфичния облик на съвременния ни живот.
Богата е палитрата от характери, изиграни великолепно от Атанас Атанасов, Радосвета Василева, Стефания Колева, Иван Радоев и Ненчо Илчев. Всеки един от актьорите дава максималното от себе си и героите се представят пълнокръвни, реални и близки. Въпреки краткото време за репетиции (започнали на 6 януари), екипът на "Змийско мляко" успява да изгради великолепно, зашеметяващо представление, което не може да остави равнодушен никой в залата на театър "Българска армия". Спектакълът е изключително силен, завладяващ и дори разтърсващ. Мога да кажа, че е невъзможно да се гледа и след това човек да остане същият, който е бил преди постановката. "Змийско мляко" е наситен с огромен заряд и подобно на тежък гръмотевичен облак излива от сцената буря от страсти, раздирани от светкавиците на характери, в които всеки може да се разпознае. И след пороя, помитащ по пътя си съдби, души и разуми, се откроява отровното цвете с малки жълти листа. То реално се среща из цяла България, както из цялата страна може да се случи разказаната история. И въплътило в себе си опиянението, отровата и греховността, то се появява, за да илюстрира чудото на просветлението. Просветлението, което не може да се предусети, което е отвъд чувствата, разума и думите и идва неочаквано, след най-големите трагедии, в най-необичаен образ. Просветлението, че независимо от всичко и след всичко, любовта идва и животът придобива смисъл.
Въпреки ясната авторска позиция на драматурга и режисьора, постановката оставя възможност на всеки зрител да направи собствено тълкуване. Да помисли за нещата от живота по свой собствен начин, да избере дали да се замисли над поднесените му случки, или да ги приеме безрезервно. Проблемите в "Змийско мляко" могат да връхлетят върху всеки и по всяко време. На работата на целия постановъчен екип можем да благодарим за яснотата и за силата на въздействие, с които се разкриват тези житейски случки. Всяко едно нещо в тази постановка - от текста, музиката, сценичните решения, през брилянтната актьорска игра до театралния афиш, дело на Васил Инджев - е създадено и изпълнено със завиден професионализъм.
Не пропускайте да гледате "Змийско мляко" на сцената на театър "Българска армия". Пиесата ще се играе на 5, 9, 17 и 25-ти март.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *