Иван Теофилов и Валери Стефанов с награди от Сдружение на български писатели

|
На 30 март в Евро-българския културен център се проведе годишния форум на Сдружение на българските писатели, на който бяха обявени и носителите на литературните награди за 2004 г.
В категорията „Художествена литература“ награда получи Иван Теофилов за стихосбирката си „Инфинитив“, а в категория „Критика и хуманитаристика“ — проф. Валери Стефанов (декан на Филологическия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“) за книгата си „Творбата — място в света“. Отличените избра жури в състав Силвия Чолева, Марин Бодаков и проф. Божидар Кунчев.
Преди награждаването се проведе конференция на тема „Литературен преглед на 2004 година“ в която участваха Михаил Неделчев (председател на Сдружение на българските писатели), Пламен Дойнов (зам. председател на Сдружението), Силвия Чолева (журналист, критик, поет), Митко Новков (журналист и критик).
Пламен Дойнов (вляво) и Михаил Неделчев. Снимка © Мартин МитовПламен Дойнов нарече своето представяне „Литературата на 2004-та — повече поезия и по-малко проза“, като подчерта, че художествената проза започва да възвръща своите позиции, загубени през последните 15 години. Спирайки се на отделни имена (на автори и книги), той направи един културологичен по-скоро преглед на излезлите през изминалата година нови книги. Специално бяха откроени стихосбирките на Иван Теофилов („Инфинитив“) и на Екатерина Йосифова („Нагоре надолу“). И завърши с оптимизъм.
Силвия Чолева предимно репликираше и допълваше думите на Пламен Дойнов, но също изброи някои свои любими заглавия, подчертавайки освен гореспоменатите двама поети и книгата на Людмил Станев „По-малко“.
Експозето на Михаил Неделчев беше посветено не само на конкретни книги, но и на по-общата социокултурна ситуация около и в литературата. Той се спря на „Биг брадър“, изрази искреното си възмущение от подигравката, наречена „Български роман на годината“ на Фондация „Вик“, подчерта като голямо събитие вниманието към социалистическата епоха, разгърнало се на сайтовете liternet.bg и spomeniteni.org.
Митко Новков. Снимка © Мартин МитковМитко Новков се спря повече на конкурсите, проведени през 2004 г. — най-вече тези на „Хеликон“, Фонд „Развитие“ и Фондация „Вик“ като подчерта липсата на сериозни конкурси за поезия, според него организаторите на големите литературни конкурси като че ли предпочитат да отличават прозата и главно романите.
В процеса на литературния преглед неколкократно ставаше дума и за новото списание за книгоиздаване и книгоразпространение „Книгите днес“, чийто екип присъстваше в пълен състав, начело със своя главен редактор Пламен Дойнов. Списанието всеки момент ще се появи на пазара и е изключително полезно за всеки, който се интересува от книгите днес — читатели (предимно), издатели, разпространители, критици...
В края на форума се проведе литературно четене на „поетите на 2004-та“ в което се включиха Екатерина Йосифова, Петър Чухов, Петър Петров, Мария Калинова, Иван Христов и много други.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *