“Ива отива на работа като на подвиг”

|
Думите са на Стойко Тонев. Изречени за Ива Николова, която преди ден (27.01.) представи книгата си „Извън рамката”.
За публицистичната творба, събрала на близо 800 страници портрети на политици, артисти, писатели, медийни корифеи говориха бившият главен редактор на вестник „Новинар” и настоящ заместник-главен на „Монитор” Стойко Тонев, редакторът на книгата и председател на Съюза на българските писатели Николай Петев, зам.-председателят на Народното събрание Любен Корнезов.
Портретите на Ива са вече публикувани. От 1995-та година досега, нейните портрети са излизали на страниците на вестниците „Новинар”, по-късно вестник „Сега”, „Стандарт” и в седмичника в. „Политика”. Ива има смелостта да каже на всеки политик „Аз не те харесвам”, заяви пред препълненаната с журналисти, политици, приятели, писатели и поети зала Стойко Тонев. Но това не може да опише докрай стойносттта на книгата.
Доста журналисти през последните години са опитвали да направят моментна или пейзажна снимка на времето, в което живеем. Доста и от книгите, които изкушават вестникарите накрая се оказваха скандални или пък нарочно авторите им търсеха чрез изявата си на книжния пазар пикантна или провокативна слава. Случаят с Ива обаче не е такъв. Тя не прави разкрития за нито един от хората, попаднали под перото й. Не дава съвети, нито напътствия, не поучава, не хвали, но и не гали. Тя просто казва – Ето това си ти!
Радой Ралин я определи като човека, който след Стефан Продев има какво да каже в медиите, и гласът й да не заглъхне в какафонията от неукрепнали, не чак толкова талантливи, току-що прохождащи или вече изкачили се пред прожекторите журналистически пера. А Ива нарича себе си просто писач. Дали тя е „писач” или журналист, до каква степен поезията, която Ива пишеше преди да се появи във вестниците се е преплела с публицистиката, какво е времето ни, видяно през нейните очи, и временни ли са наистина временните образи в политиката от последните 15 години, ще разберем, както казва Ива, след сто години. Сега обаче всеки, изкушен от вестниците, политиката или изкуството, може да опита да види света през нейните очи. „Извън рамката” е книга, която очертава „рамката”, без да се бои да излезе вън от нея.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *