Иво Папазов спечели наградата на публиката на Би Би Си

|
Българският кларнетист Иво Папазов - Ибряма спечели Наградата на публиката - част от престижните награди на английската радиостанция Би Би Си 3 за "уърлд мюзик". Това беше обявено на 5 март (събота) на концерт на Би Би Си в английския град Гейтсхе.
Наградата се определя чрез вота на слушателите от цял свят през интернет и по телефона, а повод за номинацията на българския виртуоз Иво Папазов е неговият компактдиск "Панаири", издаден в Германия от "Кукер мюзик".
На финала Иво Папазов се състезава с "Чеаде брадърс" от Палестина, италианския саксофонист Енцо Авитабиле и турско-канадския състав "Меркан ДеДе".
Иво Папазов предизвиква възхищение с музикалния си талант, съчетан с изключително техническо майсторство. Неговите импровизации се отличават с виталност и невероятна бързина на темпото, с неочаквани набези в сферата на джаза. Изпълненията му винаги носят оригиналното традиционно фолклорно звучене, дори тогава, когато търси по-различни форми.
Името на Иво Папазов (тогава Ибрям Хапазов) нашумя през втората половина на 70-те години на 20. век, когато в Южна България се създаде модата на сватбарските оркестри, пише за него във в. "Банкеръ". Това бяха малки, мобилни състави, които поведоха лоялна битка с помпозността на гигантските "народни ансамбли", изградени по съветски модел. Те потърсиха и намериха мястото си в естествената среда на фолклора - бита на хората и техните празници. Сред големия брой виртуозни музиканти, способни да свирят почти без прекъсване по осем и повече часа, се открои кларинетистът Иво Папазов. Не само с майсторското владеене на инструмента, но и с дръзкото смесване на най-различни музикални материи в процеса на необузданата импровизация. По-късно се разбра, че подобни оркестри работят в Молдова, Южна Украйна, полуостров Крим, Южна Русия, Грузия, Турция и други страни от Черноморския басеин.
Английския продуцент Джо Бойд, работил с рокгрупата "Куин" изведе Папазов на голямата международна сцена, първоначално във Великобритания, а сетне и по света. Той издаде и първите му задгранични албуми, наредили го до Марсел Селие и неговата търговска марка "Мистерията на българските гласове". Както е известно, швейцарецът спечели "Грами" за продуцент (а не за музика, както обяви тогава тоталитарната преса). Но той предлагаше на аудиторията обработен български фолклор и изпълнения на големите държавни фолклорни ансамбли, докато Джо Бойд възприе друг подход - записи и концерти на малките групи. Така Иво Папазов се превърна в звезда от световна величина, макар у нас официалното признание драматично закъсня.
На 26 февруари т.г. Иво Папазов и съпругата му, народната певица Мария Карафезиева, изнесоха заключителен концерт на етнофестивала на северните народи в Осло, Норвегия.
А в САЩ вече се разпространява друг негов диск, записан през миналата година в Ню Джърси. За 2005 г. препълненият с ангажименти календар на Иво Папазов предвижда около 90 концерта в Европа и Америка, планирани от международната организация "Гласът на циганите". Предстои осъществяването и на една много амбициозна и трудна задача - проектът "Иво Папазов и приятели", който в порядъка на джем сешън да включи както професионални, така и музиканти любители.
Сред останалите изпълнители, появили се на сцената на 5 март бяха групата "Тинариуен" (награда в категория "Африка"), "Ласа" (награда за категория "Америка"), "Ампараноя" (награда за категория "Европа") и Юсун Дур (награда в категория "Албум на годината").
Концертът на спечелилите наградите на Би Би Си за уърлд мюзик ще бъде излъчен от националните телевизии на близо 30 страни, в това число и България.
 

По материали от интернет.Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *