Идва пролетният Панаир на книгата!

|
На 28 май в зала 3 на НДК се открива 22-рият Пролетен панаир на книгата, организиран от Асоциацията на българските книгоиздатели, Национален център за книгата и Национален дворец на културата. Ще бъдат представени около 120 издателства, сред които и 6 чуждестранни.
Изложението може да се посети от 10.00 до 19.00 ч. всеки ден до 1 юни, като входният билет е 1 лев (входът за ученици е безплатен ), а на голяма част от щандовете, освен традиционната отстъпка от 10%, входният билет ще може да се използва за намаляване стойността на покупката с 1 лев.
Тази година не се спазва традицията Панаирът да съвпадне с Деня на славянската писменост и култура 24 май, тъй като за втори път се провеждат и Празниците на книгата за деца под патронажа на г-жа Зорка Първанова, организирани от Асоциацията на българските книгоиздатели, НДК, Национален център за книгата и Съюз на информационните и библиотечните работници. Целта и идеята на тези празници е да се възпита вкус към литературата у подрастващите, да се поощрят децата да четат, тъй като на всеки е известно до каква степен бъдещите граждани на държавата ни се интересуват от книги. Програмата е съставена така, че да събуди интереса на малките читатели. По програмата "Четяща България" със съдействието на общините на град Русе и Велико Търново се изпращат ученици, които да посетят изложението и да получат ваучери за закупуване на книги на обща стойност 2000 лв.
В рамките на панаира са включени множество литературни прояви и присъждания на награди, както и срещи с писатели - културната програма протича в зала 3.2.
Както всяка година организаторите хем се хвалеха колко много нови книги и издателства има, хем се оплакваха колко са зле. Странно прозвучаха и данните за намаляването на библиотечните фондове. Че не растат много е ясно, но да намаляват... Явно някой краде. Е, за успокоение на читателите ни, библиотечният фонд на виртуална библиотека "Словото" расте :)
Тук, в "Словеса", ще намерите много покани за конкретни премиери, както и тяхното отразяване! Вижте също програмата на Панаира и програмата на Литературно кафене Хеликон!


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *