Идеята и каузата “Знаци”

|
В самия край на 2009-а, малко преди Коледа, излезе новият, четвърти брой на списание „Знаци”. „Гвоздеят на вечерта е пак луната!”, писа някога големият български поет Николай Кънчев – а тук, от кадифето на вселената, ни гледа матовият блясък на друг голям писател и аристократ на словото: Ивайло Петров, с разказа си „Ябълковите дръвчета”.
Това е „гвоздеят на вечерта” във този брой – още повече, че разказът се публикува за пръв път на български, придружен с писмо от главния редактор на „Нувел Обсерватьор”, именитото френско издание, което в юбилейния си брой по случай тридесетата си годишнина публикува 240 големи автори от цял свят, които разказват по една история от живота си: „Историята на един ден”. Един от тези „големи автори” е Ивайло Петров!

Други луни и празници във броя: Мари НДиайе, носителката на Гонкур за 2008-а, с откъс от романа си „Три силни жени”, представена и преведена от Елена Владова...

Поезия от Георги Константинов, Лина Борджиева, Тенко Тенев, Георги Калчев, Емилияна Стоянова, Емилия Пройнова и Ивайло Иванов.

Белетристика от Георги Михалков, Елена Владова, Тодор Николов, Мариан Желев и Румен Балабанов.

Интервюта с Умберто Еко и Вера Виногорова, „преводаческа тетрадка”, в която греят нови текстове от македонски, сръбски, руски и белоруски автори и много мъдрост и отмора за духа със словото и илюстрациите на Илия Бешков.

С много вкус и пиетет към красотата е поддържана и постоянната рубрика „Ателие”, където художникът и дизайнер на списанието Валерий Пощаров във всеки брой представя по един духовен свой събрат: художник, гастролирал в галерия „Кавалет”, или просто - заинтригувал меценатското му въображение. Гост на този брой е художникът Христо Кралев - „разказвачът на приказки за доброто”, както стилно-лаконично е представен от Валерий...

Лично за мен това е най-силното списание за литература, правено из средите на СБП, и чест прави на основателката му и негова единствена редакторка - Елка Няголова, че вече шест години, без да щади време, усилия и средства, не се уморява да привлича нови и нови сътрудници, да издирва интересни материали из културното ни минало и настояще, да меценатства и изпълва с красота аналите на днешната литература, отстоявайки високите си граждански и творчески позиции...

Изданието е орган на Славянската литературна и артистична академия - една сравнително нова за културата ни „институция”, която трета поредна година организира един от най-представителните и силни фестивали за поезия в балканския ни регион - „Славянска прегръдка”, и в чието дъно пак, разбира се, стои неуморимата, витална и кипяща от идеи Елка Няголова. На фестивала идват пратеници на изкуството от абсолютно всички славянски страни, без традиционните разделни линии и демаркационни оси. Поезията, като празник на света и битието, като радост от общението с изкуството, като пречистващо начало във душите ни, припомнящо и за изгубените начала на битието!... Тази година, за четвърти път, фестивалът ще се проведе от 20 до 26 май, в приветливата и гостоприемна Варна.Вече пета година към списанието съществува и постоянна библиотека - „Славянска прегръдка”, в която досега са излезли следните книги на славянски автори и участници във Фестивала: „Лебедово царство”на Андрей Дементиев и „Духовното единение” от Анатолий Щелкунов от Русия, „Човекът е храм” на акад. Ристо Василевски от Сърбия, „Думи и вода” на Славе Димоски от Македония, „Кристалната роза” на Майа Джйерек от Хърватска и „Толкова амвони” на Александер Навроцки от Полша.
За пръв път бе реализирано и представително томче на големия лирик и носталгичен принц на столичната Дания - Димчо Дебелянов. „Поетът на белоцветните вишни” събира и сговаря преводи на негови любими стихове на всички славянски езици. Видяха бял свят и най-популярните и обичани стихотворения на Пушкин, превеждани през годините на български и събрани в луксозен том по случай 210-годишнината на поета. А романът за Апостола на Свободата - „Обреченост”, с автор Константин Дуфев, бе представен във всички по-големи градове на страната и в много от културните ни центрове зад граница.
Предстоят премиерите на „Губерът” от Галина Климова и „Двете Багряни във „Вечната и святата” (билингва – на български и украински). Знакова книга с най-добрите стихове на Елисавета Багряна, в превод на украинската й посестрима, съименничка (!) и конгениална поетеса Анна Багряна. В подготовка са и поетични книги на Елена Исаева от Русия, на Санде Стойчевски от Македония, на Мичо Цвийетич от Сърбия, както и най-интересният проект за 2010-а – „13 звезди в славянското небе”. Това ще бъде елегантно издадена книга-албум на всички славянски езици, която ще събере между кориците си „коронованите” дами на поезията от целия славянския свят.

Списанието вече би могло да се похвали и със свой постоянен читателски кръг - у нас и зад граница, с нещо като неформален „клуб на фенове”, читатели и почитатели. Всички те го получават чрез абонамент, който и тази година, въпреки кризисните времена е: 35 лева за целогодишен период, а за допълнителна информация, излезли вече броеве и поръчки на книги, бихте могли да се обръщате и директно към главната му редакторка: Град Варна, 9000, ул. „Бачо Киро” № 8, Славянска литературна и артистична академия. За Елка Няголова. cavaletvarna@gmail.com; kavaletvarna@abv.com
 

Ивайло ИвановКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *