Избраха участниците в Международния симпозиум по скулптура в Бургас

|
Вече са ясни имената на скулпторите, които ще вземат участие във възстановения след 20 - годишно прекъсване Международен симпозиум по скулптура от камък в морския град.
Допуснати до участие в тазгодишното издание на пленера са творбите на скулпторите Кунчо Кунчев /”Древен силует”/, Иван Славов /”Контрасти”/, Николай Коев /”Развитие”/, Камен Танев /”Пластика”/, Милена Младенова /”Човекоптици”/, Радостин Дамасков /”Венера от морето”/ и италианският скулптор Джозепе Страно.
Оценяването на 30-те проекта, подадени за участие в престижния симпозиум, бе извършено от 5-членно експертно жури в състав скулпторите проф. Милан Андреев, Спас Киричев, художникът в Общината Николай Дубаров, директорът на Националната художествена галерия Слава Иванова и Веселина Илиева - главен архитект на община Бургас.
Критериите, които членовете на журито са следвали при своя подбор са начин на представяне, ситуиране и връзка с парковата и градинска среда, биография на автора и участия в други симпозиуми по скулптура и др. Проектите бяха оценявани на базата на представен от авторите пластичен проект, писмено защитена авторска идея, творческа автобиография и попълнени формуляри за участие.
Първото издание на пленера след дългото прекъсване ще се проведе в дните от 15 септември до 1 октомври 2010 г. Съгласно регламента създадените по време на симпозиума скулптури остават собственост на Община Бургас. Идеята е те да бъдат използвани за естетическо обогатяване на парковата и градска среда на Бургас.
Международният симпозиум от камък се организира съвместно от Община Бургас, Министерство на културата и Съюза на българските художници.
 

По материали на Община Бургас
Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *