Известни са номинациите в конкурса Български роман на годината!

|
Шейсет и шест са заглавията, включени в първото издание на "Български роман на годината" - конкурс на Фондация Вик.
На 23 септември, на специална пресконференция бяха обявени шестте романа, които ще се състезават във финалния кръг за голямата награда - 10 000 лева и издаване на романа в чужбина. Това са:
- "Феродо" на Димитър Шумналиев,
- "Ох, лю(бо)в" на Иван Голев,
- "Елада Пиньо и времето" на Керана Ангелова,
- "Пораженеито" на Константин Илиев,
- "Екзекуторът" на Стефан Кисьов,
- "Аутопия: другият път към ада" на Христо Карастоянов.
Тези шест номинации бяха определени от жури в състав: акад. Антон Дончев, проф. Светлозар Игов, Йордан Ефтимов и Симона Мирчева. Петият член на журито беше публиката, която гласува с писма и през сайта на Фондация Вик. 412 читатели са гласували, от които 297 - онлайн. 16 от гласовете са били невалидни. Романът с най-много читателски гласове получава награда от 1000 лева, голямата читателска награда е уикенд във Франкфурт, а десет от читателите ще получат романа с автограф от неговия автор. От досегашното гласуване най-много гласове на читатели е получил романът "Елада Пиньо и времето" на Керана Ангелова. Други романи, събрали много читателски гласове са "Девети" на Анчо Калоянчев, "Дневникът на един наивник" на Борис Младенов, "Разруха" на Владимир Зарев, "Махалото" на Димитър Гонов и "Червената ривиера" на Николай Жеков. Гласуването на читателите ще продължи на страницата на Фондация Вик, този път само за шестте номинирани заглавия.
На пресконференцията присъстващите членове на журито (Симона Мирчева, Йордан Ефтимов и Светлозар Игов) споделиха впечатленията си от участващите в конкурса произведения. Като цяло повечето от романите, издадени през миналата година са графомански и дилетантски, те са "нечитаеми", както ги нарече Йордан Ефтимов. Количеството участващи романи за съжаление не предполага качество в такъв обем. Едва около десет от тях са наистина добри. И шест от тях са номинирани след почти единодушно решение на членовете на журито, "професионални читатели" от различни поколения.
Медиите не посрещнаха добре този конкурс, оплаквайки се, че един англичанин е дошъл да прави литературен конкурс у нас. Това отношение Симона Мирчева нарече "провинциално" и оправда добрите намерения на организаторите да дадат шанс на малката ни литература, да се огласи, дава се възможност на добрите български книги да излязат навън. От друга страна, макар и само един да е романът, получаващ голямата награда, всички номинирани заглавия чрез обявяването им получават много добър ПР, т. е. "отделяйки ги от останалите, ние казваме, че са много хубави и по този начин ги награждаваме символно". И Симона Мирчева, и Йордан Ефтимов правиха сравнения на наградата на Фондация Вик с английската Букър. И всички членове на журито се оплакаха от наличието сред пълния списък на допуснати до участие книги на такива, които въобще не отговарят на жанровата дефиниция на наградата. "Жанровата чистота беше проблем за журито и имаше много дискусии по този въпрос", сподели Симона Мирчева и допълни: "Имаше книги, които бяха много хубави, но не отговаряха на формулировката роман. Те се побираха в по-широката формулировка проза, или дори документалистика."
"Много малко от текстовете с които ние се сблъскахме отговарят на писателски стандарти", обяви Йордан Ефтимов, пояснявайки, че не става дума само за жанра на романа. "Много малко от българските автори, които се състезават тази година за наградата Вик осъзнават необходимостта от архитектура на романа. Т. е. много малко от текстовете имаха някаква ясна структура. Също така много малко бяха текстовете, които отговаряха на идеята за търсене на някакъв съответстващ на темата стил." - това каза за литературната ситуация и за романите известният литературен критик и радиоводещ.
Победителят в конкурса ще бъде обявен на официална церемония в средата на месец ноември и Словеса ще ви информират своевременно за всичко около него.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *