Известни са номинациите за Аскеер 2005

|
Фондация "А‘Аскеер" обяви номинациите за петнадесетите годишни театрални награди. От тридесет номинации десет са на извънстолични театри, което показва, че стойностни постановки има в цялата страна. С най-много номинации е пиесата "Пухеният" на Явор Гърдев в Държавен театър — Варна. Награда за цялостно творчество получава Таня Масалитинова.
На 23 май за пръв път ще се връчи награда за съвременна българска драматургия. Тя се определя от тридесетчленно жури, в което участват Вера Мутафчиева и Богдан Богданов.
За най-добро представление са номинирани „Плебеи по рождение“ (по мотиви от Ал. Константинов, Ив. Вазов, Ст. Михайловски, Хр. Смирненски, Т. Измерлиев, Д. Подвързачов и Д. Дебелянов, режисьор — Маргарита Младенова. Държавен сатиричен театър „Алеко Константинов“), „Пухеният“ (от Мартин МакДона, режисьор Явор Гърдев, Държавен театър — Варна) и „Хъшове“ (по повестта „Немили-недраги“ от Иван Вазов, режисьор Александър Морфов, Народен театър „Иван Вазов“).
Номинациите за режисура са за Александър Морфов („Хъшове“ — НТ „Иван Вазов“), Стоян Радев („Братя Карамазови“ — ДТ Пловдив) и Явор Гърдев („Пухеният“ — ДТ Варна). Водещата мъжка роля се оспорва от Валери Йорданов за ролята му на Бръчков в „Хъшове“ — НТ “Иван Вазов“, Иван Бърнев за ролята му на Бен в „Абсолвента“ от Тери Джонсън (по новелата на Чарлс Уеб и филмовия сценарий на Калдър Уилингам и Бък Хенри), реж. Ивайло Христов — НДТ „Сълза и смях“ и Пенко Господинов за ролята му на Катурян в „Пухеният“ — ДТ Варна.
В категория "Водещата женска роля" номинациите са на Бойка Велкова — за ролята й на мисис Робинсън в „Абсолвента“ — НДТ „Сълза и смях“, Рени Врангова — за ролята й на Клер Цаханасян в „Посещението на старата дама“ от Фридрих Дюренмат, режисьор Леон Даниел — НТ „Иван Вазов“ и Светлана Янчева за ролята й на Хохлакова в „Долината на смъртната сянка“ по „Братя Карамазови“ от Ф.М.Достоевски, „Альоша“ — режисьор Маргарита Младенова — Театрална работилница „Сфумато“.
Спектакълът-церемония по връчване на наградите ще се режисира от Владимир Люцканов и ще се предава пряко от БНТ на 23 май.
Всички номинирани можете да видите на страницата на „Аскеер“.
 

По материали на организаторитеКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *